Tako je, krnjevalski nepristrano, odlučilo stručno kušačko povjerenstvo u kojemu su bili Mara Baica iz Šibenika i Sinjani Bruno Barać i Jakov Dukić. Kada je Ivan Milošević Saki, predsjednik Krnjevalske udruge Sinj i šef organizacijskog odbora Tripicijade, dao znak da se ugasi vatra ispod lonaca, natjecatelji su označeni brojevima. U drugoj izoliranoj prostoriji nalazili su se članovi ocjenjivačkog suda. Svaki član povjerenstva svakom uzorku davao je ocjene ne znajući tko je što kuhao. Kada je i posljednji 18. uzorak otišao pred ocjenjivački sud krenulo je.
Oko 300 nazočnih ozbiljno je shvatilo slogan "Tarimo složno!". Nisu zaostajali ni oni koji nakon svake konzumacije tripica prošepaju jer izazovu giht. Oni se drže one da je bolje šepati sutra nego patiti danas. Tripicijada je kao i Arambašijada postao društveni događaj u alkarskom gradu. Mjesto gdje treba doći, vidjeti i biti viđen. I ne otići gladan i žedan.
Nito nije pozvan, a svi dobronamjerni su dobrodošli. U subotu navečer i neupućeni bi lako pronašao mjesto događanja, podrum palače Tripalo. Iz daljine je trebalo slijediti izvorište bučne glazbe i pjesme, a onda miris koji je na najljepši mogući način nadraživao nosnice i izazivao. U gužvi golemog, ali za ovu manifestaciju premalog podrumskog prostora prolazimo kroz gužvu i vidimo neizostavne Kokina, Cmiklu, Tungurlu, Žanu, Oskara, Mačka, Draksija, Jadru sa Stipom, Edu, Tihu, Pita, Ljubu, neokrunjenog krnjavalskog kralja Žaru, njegova naseljednika Sakija...
Žari smo predali 4 litre crnjaka. Nakon što je preuzeo vino ništa ne govoreći u zrak je podigao 3 prsta jedne ruke, a drugu ruku je gurnuo u Jadrino međunožje. Slikovito sam vam pokazao gdje ste i na što došli. Šteta što nije veći prostor. Ova fešta zavrijedila je privući tisuću i više sudionika. Ovako će sav teret da pojedemo i popijemo pasti na nas nekoliko stotina. A ne manjka, hvala Bogu. Saki vam je rekao količine tripica. Ne smijemo izostaviti "tekući dio".
Uz svakog natjecatelja, a ima ih 18, je po 20 litara crnog i bijelog. Znači 360. Još 70 je na središnjem stolu. Ono što je stiglo sa strane nismo evidentirali. Fešta traje do zore. Jamčim da neće ostati ni zalogaja niti kapi. Svi ovdje nazočni smo braća i sestre. Na kraju se, istina, nećemo (pre)poznavati jer se držimo gesla "Tarimo složno!" - kaže Žare.
Na 3. i 4. Tripicijadi titulu svijetskih prvaka odnijeli su Hvarani iz udruge Križna Luka. Tako su boduli odnijeli primat vlajima u pripremi jednog od najpoznatijih vlaških specijaliteta. Hvarani nisu izostali ni na 5. Tripicijadi. Došlo ih je 12 u dvije ekipe. A dovela su ih dva poboduljena vlaja, Ivica Bilandžić i Mladen Šimac.
Na svijetu i šire nema gostoprimstva kakvo nam priređuju naši prijatelji u Sinju. Bili smo prvaci posljednje dvije godine. Samim dolaskom na 5. Tripicijadu smatramo se pobjednicima – kaže vođa hvarske ekipe Ivica Bilandžić.
Pitamo Bilandžića je li istina da umjesto junećih kuhaju tripice od grdobine i morskog psa? Imali smo namjeru, ali nas je spriječilo nevrijeme. Morskog psa nitko na Hvaru nije ulovio u posljednje vrijeme. A grdobina je zbog bure pobjegla u dubine do kojih naši ronioci nisu uspjeli doprijeti. Zato ove godine kuhamo juneće tripe koje su nam osigurali domaćini.
Bilandžića smo upitali da iz petogodišnjeg iskustva ocijeni tko bolje jede i pije, Sinjani ili Hvarani. Čini mi se da smo tu negdje, u livelu. Zapravo, svi skupa snažno startamo, a onda zaboravimo bilježiti tko je sve i što satrao. Možda je tako i najbolje. I neka potraje. A onda, ako se tako dogovorimo, održat ćemo glavnu krnjevalsku utakmicu za apsolutni primat.
TONI PAŠTAR
FOTO: VLADIMIR DUGANDŽIĆ / EPH
FOTO: VLADIMIR DUGANDŽIĆ / EPH
|
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....