StoryEditorOCM
ObalaVRIJE UZ JADRO

Zakuhalo se u Solinu na Staru godinu: HDZ-ov poteštat tvrdi da bez proračuna neće biti plaća u Gradu i vrtiću, a šef kulturne ustanove za svoju smjenu optužio - političare

Piše PSD
31. prosinca 2021. - 19:59

Nakon što je vladajuća većina u Gradskom vijeću koju čine Nezavisna lista mladih (NLM), stranka Bolji Solin i Most odbila proračun za 2022. godinu koju je predložio gradonačelnik Dalibor Ninčević iz redova HDZ-a koji je većinu u VIjeću držao od prvih lokalnih izbora u samostalnoj Hrvatskoj, upravo danas, na Staru godinu, zakuhala se politička smjena u Solinu.

Prvi čovjek grada je za ponedjeljak, prvi radni dan u novoj godini sazvao konferenciju za novinare, pri čemu naslov poziva glasi ovako: Donošenjem skandalozne Oduke o privremenom financiranju, aktualna vladajuća većina u Gradskom vijeću blokirala funkcioniranje grada Solina.

Prenosimo poziv u cjelosti:

- Bez podnesenih amandmana i bez ikakvih obrazloženja vladajuča većina nije usvojila gradonačelnikov prijedlog proračuna za 2022. godinu, na prijedlog predsjednika Gradskog vijeća (Ivan Andabak iz NLM-a, op.a.) usvojena je Odluka o privremenom financiranju.

Iako je bila mogućnost sukladno Zakonu o proračunu, ovom Odlukom predvidjeti znatno veća sredstva, predviđeni iznos osiguran Odlukom nije ni približno dostatan za zadovoljenja svih potreba građana u prva tri mjeseca 2022. godine.

Ovom skandaloznom odlukom neće se moći isplatiti prava građana kao što su: isplata poklona novorođenoj djeci, mjesečne naknade za 4 i više djece, sufinanciranje porodiljnog dopusta, stipendiranje darovitih učenika i studenata, realizacija već započetih projekata....

Neće biti isplata za izjednačavanje cijene boravka djece u privatnim i gradskim vrtićima, a dovedene su u pitanje isplate plaća svim zaposlenicima ne samo Gradske uprave već i odgojiteljima i drugim zaposlenicima DV Cvrčak (kojih je više od 220) kao i plaće drugim ustanovama kojima je Grad osnivač - navodi se u poruci upućenoj medijima koju potpisuje Ivana Mitar, nedavno angažirana službenica za odnose s javnošću, koja je godinama ranije glasnogovornički posao radila i u "Brodotrogiru", prije preuzimanja škvera od strane poduzetnika Danka Končara, ali i jedno razdoblje nakon privatizacije te trogirske tvrtke.

Svojevrsno "dvovlašće" u Solinu, nezabilježeno tijekom protekla tri desetljeća, očito je dobro protreslo sve gradske strukture, a posebice HDZ, donedavno vladajuću stranku i u lokalnom parlamentu. Upravo je tijekom proteklog mandata lokalne vlasti na čelo Javne ustanove u kulturi "Zvonimir" imenovan maestro Tonći Ćićerić kojeg je sada zatekla - smjena.

Nakon takvog raspleta, dojučerašnji čelnik ključne javne institucije i manifestacije "Solinsko kulturno ljeto" danas se obratio javnosti s naglaskom da njegova smjena ima političku pozadinu.

- Rezultati rada "Zvonimira" su vidljivi i transparentni. U proteklom četverogodišnjem razdoblju ostvareno je preko 500 kulturnih programa s područja glazbe, drame, opere, baleta, folklora, filma, likovnosti, nakladništva i programa za djecu.

Nadalje, usprkos ozbiljnim problemima uzrokovanih pandemijom, u tom istom periodu predstavljene je programe pogledalo skoro 50 tisuća gledatelja. Stoga se može zaključiti kako je "Zvonimir" opravdao svoju poziciju stožerne kulturne institucije u Solinu - rekao je Ćićerić i dodao:

- Moj prijedlog programa rada za naredno mandatno razdoblje do kraja 2025. godine temeljio sam na ostvarenim pretpostavkama u prošlom razdoblju, s osobitim naglaskom na snažan zaokret prema znanstveno-dokumentacijskoj djelatnosti.

Taj javno dostupan prijedlog programa su uz Upravno vijeće ustanove jednoglasno podržali i članovi Stručnog vijeća ustanove kao i članovi Kulturnog vijeća grada Solina, redom stručnjaci u svom području rada i eminentni kulturni djelatnici s višegodišnjim iskustvom.

Međutim, vladajuća većina u Gradskom vijeću taj isti prijedlog nije podržala. Pri donošenju takve odluke izostalo je konkretno objašnjenje koje u prvom redu zaslužuje predlagatelj programa osobno, a onda i sva zainteresirana javnost.

Vrlo apstraktno i neartikulirano objašnjenje o manjkavostima i nedostatku inventivnosti u istom onom programu koji je od strane struke ocijenjen kao progresivan i ambiciozan, nikako ne može biti prihvaćeno kao jasno i transparentno. Bez obzira na političku dimenziju svakog izbora za funkciju ravnatelja koja je neosporna, upravo izostanak konkretnijeg objašnjenja daje za pravo donesenu odluku ocijeniti kao isključivo političku, bez ikakvog upliva struke.

- Ako tome pridodamo i pokušaj jednog dijela članova Gradskog vijeća da kroz natječajni postupak regrutiraju svoje kandidate koji ne zadovoljavaju niti osnovne formalne uvjete za obavljanje funkcije ravnatelja, onda je pretpostavka o čistoj političkoj dimenziji ove odluke u datom političkom trenutku još i snažnija.

U prilog takvom mišljenju ide i činjenica kako je spomenuta većina u Gradskom vijeću, nakon nepovjerenja u predloženi program rada, ponudila mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja do novog natječaja. Snažno uvjerenje kako je ponuđeni, razvojni program promišljen, realan i kvalitetan, što je potvrđeno od strane struke na dvije instance, ali ipak u konačnici odbijen, spriječilo me je da takvu ponudu i prihvatim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 23:14