StoryEditor
ObalaVažni projekti

Vrgorac od APN-a čeka suglasnost za gradnju 12 POS-ovih stanova: zainteresiranih je zapravo bilo puno više, pa je Grad napravio rang listu...

13. svibnja 2022. - 20:40

Godina je dana prošla od lokalnih izbora. U Makarskoj je svima poznato što je u gradu napravljeno u posljednjih godinu dana, o čemu ćemo uskoro i pisati, ali javnosti je manje poznato što se sve napravilo u Vrgorcu. Stoga smo porazgovarali s Milom Hercegom (NLM), gradonačelnikom Vrgorca, a koji je u lokalnoj politici aktivan od 2013. godine kao član Nezavisne liste mladih, dok je od 2016. i izbornih promjena obnašao funkciju zamjenika gradonačelnika Vrgorca, a potom od 2021. godine funkciju gradonačelnika.

Točno prije godinu dana, pred kraj Pranićeva mandata, Herceg je izjavio kako su za vrijeme Pranićeve vlasti napravljeni veliki pomaci, posebno kad se uzme u obzir da su cijelo vrijeme morali "krpati" dočekane minuse i nedostatke – financijske, institucionalne i projektne.

Kako je tada kazao Herceg, riješeni su mnogi problemi koji su desetljećima bili prisutni. Uveden je red i rad s visokom razinom transparentnosti, reorganizirane su sve gradske službe i ustanove, a Grad Vrgorac doživio je transformaciju od "grada slučaja", iz kojeg investitori odlaze, u grad u koji investitori dolaze i razvijaju milijunske investicije u gospodarskoj zoni. Loše definiran projekt Gospodarske zone Ravča morali su brzo i kvalitetno preprojektirati da bi investitori u njoj mogli graditi i raditi, što je i prepoznato pa je danas gospodarska zona jedno od najvećih proizvodnih gradilišta u županiji.

Zapadni ulaz u grad

Pranić i Herceg reformirali su predškolski odgoj, stavili su u funkciju pročistač otpadnih voda centra grada i time zaštitili okoliš i izvore vode nizvodno od Vrgorca. Osmislili su koncept Solar City i kreirali vlastitu oznaku kvalitete poljoprivrednih proizvoda, pa vrgorski poljoprivrednici imaju institucionalni okvir pomoći u obliku Poduzetničkog centra.

Nadalje, u koordinaciji s drugim javnim službama, napravljen je novi zapadni ulaz u Vrgorac, ulaz u naselje Pčelinjak, a ulagalo se u komunalnu i javnu infrastrukturu, dok je Vrgorac brendiran u "Grad Dalmatinskog pršuta i vina".

Posebna je pažnja usmjerena na stanogradnju za obitelji pa je formirana nova ulica s parcelama za gradnju obiteljskih kuća i program POS-a za gradnju 12 stanova. Sve nabrojeno dogodilo se prije godinu dana, pa smo Hercega upitali što je danas s najavljenom gradnjom zgrade POS-a.

– Za POS-ovu zgradu s 12 stanova, koja će se graditi na predjelu Škulja, čekamo suglasnost APN-a, s time da imamo rješenje Ureda za urbanizam i sada čekamo građevinsku dozvolu. Za stanove su nam se prijavila 24 kupca, od kojih je izabrano njih 12 pa je napravljena rang-lista – kazao je Herceg, kojega smo upitali što je s projektom nadogradnje novog dječjeg vrtića. Kako kaže, tu se čeka rezultat natječaja resornog ministarstva.

– Projekt za novi vrtić spreman je u Parku, zapravo je riječ o nadogradnji postojećeg vrtića i, ako bismo to uspjeli realizirati, onda bismo bili mirni sljedećih 10 godina, mada je u Vrgorcu zabilježen sve veći porast broja djece – ističe Herceg.


image

Gospodarska zona Ravča

Matko Begović


Solarni paneli

Potom smo porazgovarali o zoni Ravča, koja je još u gradnji, ali izgrađeni objekti su u funkciji.

– Samo spoj odvodnje i infrastrukture koštao je 30 milijuna kuna, zona se još gradi i nisu ''probijeni'' rokovi za gradnju. Sama zona košta oko 600 milijuna kuna i u njoj se nalazi sušionica pršuta i dio za preradu MI Braće Pivac, Elektro Milas, Stanica za tehnički pregled Mate Jujnovića, koji je kupio još jednu parcelu, skladište za autodijelove, hala za proizvodnju PVC stolarije, a imamo još puno upita od investitora iz Hercegovine – navodi gradonačelnik Herceg, dodavši da je cijela priča oko gospodarske zone Ravča započela 2010. godine, a izgradnja 2012. godine, dok su 2017. godine stigli investitori.

– Za godinu dana u gospodarskoj će zoni biti zaposleno od 600 do 700 ljudi – dodaje Herceg.

Vrgorski gradonačelnik ističe da su u tijeku javni pozivi za vrgorske poljoprivrednike, kojima sufinanciraju kupnju sadnica.

– Uskoro ćemo raspisati natječaje za solarne panele na krovovima, a tu je i gradnja Kuće dalmatinskog pršuta i vina, vrijedna 12 milijuna kuna – kaže Herceg.

image

Ovako će izgledati Kuća dalmatinskog pršuta i vina

GRAD VRGORAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2022 20:49