StoryEditor
Obala10-mjesečni radovi

Ulaganje vrijedno 1,73 milijuna kuna: Gospin otok u Solinu ima novi kanalizacijski sustav

23. svibnja 2020. - 19:38

Radnici splitskog “Vodovoda i kanalizacije” (ViK) nakon 10-mjesečnih radova dovršili su izgradnju sustava kanalizacije za Gospin otok u Solinu

Ulaganje je vrijedno 1,73 milijuna kuna, od čega su “Hrvatske vode” sufinancirale 80 posto, dok je preostalih 20 posto osigurao Grad Solin.

Nakon skorog puštanja sustava u rad, ostvarit će se osnovni preduvjet za buduće priključivanje niza susjednih objekata sa zapadne strane kolektora i, još važnije, zaustavit će se nezakonito ispuštanje otpadnih voda u rijeku Jadro kojem su građani svjedočili prethodnih godina.

- Izgradnjom kanalizacijskog sustava na Gospinu otoku za potrebe svetišta Gospe od Otoka, odnosno župnog ureda i nove bazilike, odvodnja, nakon što prođe ispod korita Jadra, spojit će se na crpnu stanicu. Na trasi obuhvaćenoj projektom izgrađeni su gravitacijski fekalni kolektor dug 260 metara i tlačni fekalni cjevovod dug 20 metara - naglašavaju iz komunalne tvrtke.

Izgrađena je i crpna stanica koja je smještena na zelenoj površini između dvaju parkirališta, na lokaciji južno od Gospina otoka.

- Građevina je potpuno podzemna, armiranobetonske konstrukcije i sastoji se od crpnog zdenca s dvije kanalizacijske crpke koje će raditi naizmjenično - dodaju iz ViK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 22:58