StoryEditor
Obalastanje je ozbiljno

U masliniku niče autolakirnica?! Stabla su već ispilana, radovi su krenuli, a mještani poručuju: Sinko, nećemo te tući, ali ćemo te zaustaviti!

Piše Dijana Turić
28. veljače 2020. - 13:23
Gradilište u Podpeći, koje je uznemirilo mještane i općinsku vlastIvo Ravlić/HANZA MEDIA

Premda smo svjedoci vremena u kojem se, na žalost, uglavnom ‘’većim igračima’’ potpuno tolerira nelegalna gradnja kuća, vila i objekata u Makarskoj, a koja uobičajeno završi onom ‘’Izija vuk magare’’, jer očito svatko gradi i radi što i gdje hoće unatoč boji zona i neishodovanim građevinskim dozvolama, ne možemo prešutjeti slučaj pomalo bizarne gradnje i to u masliniku u tučepskom zaseoku Podpeć.

Redakciji Makarske kronike obratio se Tučepljanin Neven Grubišić koji nas je kao, kako tvrdi, zastupnik mještana Podpeći, upozorio na gradnju u masliniku u Podpeći. Kako kazuje Grubišić, maslinik u Podpeći je u vlasništvu Makaranina, odnosno njegove supruge, a koji ga je ustupio svom zetu kako bi u njemu sagradio, ni manje ni više, nego automehaničarsku radionicu.

Da je stvar uistinu ozbiljna dovoljno govori i činjenica da je Općina Tučepi slučaj gradnje na zelenom području koje, dakle, nije građevno, prijavila prošlog tjedna građevinskoj inspekciji.

Ispilali stabla

- U masliniku, koji se nalazi 100 metara od ceste Makarska-Vrgorac, u pravcu Podpeći, a koji je u vlasništvu punice Tučepljanina Nene Viskovića, prije 15 do 20 dana Visković je počeo izvoditi radove. Prvo su ispilali stabla maslina pa je na očišćenu površinu od oko 100 kvadrata došao rovokopač, i onda su iskopani temelji i rupa za septičku jamu. Jedan momak kojeg sam tamo zatekao kazao mi je da će Visković ovdje otvoriti automehaničarsku radionicu i onda sam zvao tučepskog načelnika Antu Čobrnića i upozorio sam ga da se nešto sprema nakon čega je na teren izišao općinski redar i u trenu početka pripreme za betoniranje, slučaj prijavio građevinskoj inspekciji - kazuje nam Grubišić, koji je nakon svega popričao s Viskovićem i rekao mu da ‘’nastupa’’ kao predstavnik 10 do 15 mještana Podpeći.

image
Neven Grubišić: Želimo sačuvati zeleni pojas prema Podpeći
Dijana Turić

- Kazao sam mu: “Sinko, nitko te neće tući, niti će ti reći grubu riječ, ali ako imamo pravo, onda ćemo te svim sredstvima zaustaviti da radiš to što radiš’’. Na to mi je rekao da će donijeti neka dva kontejnera, a onda sam razgovarao i s Viskovićevim puncem koji mi je kazao da bi njegov zet u masliniku napravio auto-lakirnicu. Tako bi usred zelenila i ostalih maslinika niknuo limeni objekt koji će nama okolo šporkati sve živo, pa će biti getripa, šoferšajbi, olupina starih automobila, a ako se to ostvari, sutra će tu onda netko drugi po uzoru na Viskovića dovesti limeni objekt.

Mi bismo željeli sačuvati zeleni pojas prema Podpeći, a da je on napravio malu kućicu s roštiljem, ma nitko mu ne bi rekao ni riječ, a i s njegovom obitelji sam u izvrsnim odnosima.

Snimio šalovanje

Ali on radi 100 kvadrata industrijskog prostora na kojem će raditi aute i sve išporkati, što je nama svima van pameti - pojašnjava nam Grubišić, dodavši da Viskovića nitko od mještana ne proganja, ali ako se ovako nastavi, u Podpeći će za pet godina dobiti makarsko betonizirano Veliko Brdo.

Je li uistinu Općina Tučepi građevinskoj inspekciji prijavila gradnju u zelenoj zoni u Podpeći, upitali smo tučepskog načelnika Antu Čobrnića koji nam je potvrdio ove informacije.

image
Načelnik Općine Tučepi Ante Čobrnić

Kako načelnik kaže, Visković i njegov otac dolazili su u Općinu kako bi se raspitali o uvjetima za postavljanje montažne kućice na kotačima površine od oko 60 kvadrata.

- Viskovićev otac je spominjao neku radionicu, a ja sam ih uputio na makarski urbanizam tako da Općina Tučepi nije niti zaprimila niti izdala bilo kakvu dozvolu za postavljanje montažnog objekta. Potom je naš komunalni redar obišao maslinik u kojem je predviđeno instaliranje kućice pa je vidio i snimio šalovanje potpornih zidova, dio na kojem će se nalijevati beton kao i poravnati teren, zbog čega smo cijeli slučaj prijavili građevinskoj inspekciji jer je navedeni maslinik van građevnog područja i radovi su započeli bez akata za gradnju koje sigurno neće moći niti ishoditi - kazao je načelnik Čobrnić, dodavši da u ovom slučaju nije riječ o postavljanju u maslinik poljoprivredne kućice za alat, za što nije potrebno provođenje vode i struje, već se radi o građevinskom zahvatu vezanom uz gospodarsku djelatnost i provođenje infrastrukture.

Zvali smo i drugu stranu: ‘Gradimo bazen za napojit stoku‘


Kako bismo doznali i drugu stranu priče, kontaktirali smo oca investitora kojega smo upitali što se točno radi u masliniku i imaju li dozvolu za gradnju ili postavljanje kućice.

-To je zemlja sinovog punca. Neslužbeno mogu reći da gradimo bazen za napojit stoku, a službeno se nećemo očitovati - kazao nam je otac investitora kojemu smo u više navrata napomenuli da trebamo imati i drugu stranu priče, odnosno njihovu. - Samo vi pišite i radite svoj posao i neka institucije rade svoj posao - rekao nam je otac investitora, koji nam nije htio dati broj mobitela ni sina ni punca.

Potom smo kontaktirali i punca koji je investitoru ustupio maslinik, a koji nam je spustio slušalicu čim smo se predstavili kao novinari Kronike i to bez da smo ga uopće išta upitali o masliniku, zetu i gradnji.

- Na krivom ste broju, Bog - rekao je ‘’ljubazni’’ punac.

#MAKARSKA KRONIKA#TUČEPI#MASLINIK#AUTOLAKIRNICA

Izdvojeno

31. svibanj 2020 23:46