StoryEditorOCM
ObalaPomoć potrebnima

Trojica đakona zaređeni u Solinu. Donosimo galeriju

Piše Vijesti SD
3. prosinca 2023. - 14:18

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić u bazilici Svete Obitelji u Solinu zaredio je za đakone trojicu bogoslova, jednoga na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Petra Paradžika (Župa Materinstva BDM Brda - Split), te dvojicu na naslov Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja: fra Stipu Buljana (Župa Gospe Sinjske) i fra Šimuna Sutona (Župa sv. Petra i Pavla, Kočerin, BiH).

U koncelebraciji s nadbiskupom bili su msgr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup u miru, msgr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u miru, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, te tridesetorica ostalih svećenika i đakona. Euharistijskom slavlju prisustvovali su mnogobrojni vjernici, rodbina i prijatelji ređenika.

U homiliji nadbiskup je istaknuo da Crkva, između ostaloga, u svojem poslanju posebnu pozornost posvećuje onima koji su najpotrebniji. To su siromasi, bolesnici, udovice i svi koji su uskraćeni u ljudskim pravima. Prva Crkva bila je duboko svjesna da je to poslanje primila direktno od Isusa Krista koji, šaljući apostole da naviještaju Radosnu vijest, budu blizu s onima koji su najpotrebniji pomoći.

- Isus nam obećava da se život ispunja kada se drugima daruje, da se život umnaža kada se za druge troši. Život sebičnosti je rasipanje i gubljenje života - zaključio je nadbiskup.

Nakon što su pojedinačno nadbiskupu Križiću obećali ponizno služenje Bogu, propovijedanje vjere, život u celibatu, molitvu i služenje časova te poslušnost dijecezanskom nadbiskupu, đakoni su se prostrli pred oltarom iskazujući tako poštovanje prema Bogu i svetom redu kojega primaju. Nadbiskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a potom su pristupili služenju kod oltara.

image

Ređenje đakona u Solinu

Smn/
image

Ređenje đakona u Solinu

Smn/
image

Ređenje đakona u Solinu

Smn/
image

Ređenje đakona u Solinu

Smn/
image

Ređenje đakona u Solinu

Smn/
image

Ređenje đakona u Solinu

Smn/
image

Ređenje đakona u Solinu

Smn/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 21:19