StoryEditorOCM
Obalazadarska katedrala

Sv. Stošija dobila blagajnu, župnik ne zna otkad! Naplaćuje se ulaz, nije isto za sve: naša reporterka sve istražila

Piše Iva Ivanac
8. lipnja 2023. - 18:08

Zašto je uvedena naplata ulaza u katedralu Sv. Stošije?

- Nemam vam što reći, nisam nadležan govoriti o tim stvarima.

Možete li nam barem reći kada se krenulo s naplatom?

- Ne znam kad se ulaz počeo naplaćivati.

Ne znate, a u katedrali ste svaki dan?! Valjda znate kad se netko pojavio i počeo naplaćivati ulaz?

- Ne znam, možete me pitati župne stvari, za mise, pričesti, ispovijedi, a ostalo ne...

Tako je prije naprasnog prekida tekao kratki razgovor s don Josipom Radoicom Pinčićem, župnikom zadarske prvostolnice, u kojoj je ovih dana, bez posebne najave i pompe, uvedena naplata ulaza u iznosu od tri eura.

Da se ulaz u zvonik Sv. Stošije naplaćuje, od ove godine po novoj cijeni (tri umjesto dosadašnja dva eura), stara je stvar.

No brojne Zadrane iznenadilo je uvođenje naplate ulaza u samu katedralu koja je tako sada dobila novu "atrakciju" - blagajnu.

Za domaće vjernike i nevjernike

Naime, s desne strane ulaza postavljen je stol s jednim "djelatnikom" koji ulaz u crkvu naplaćuje prema istaknutom cjeniku. Za domaće, vjernike i nevjernike, ulaz je besplatan, a za furešte, vjernike i nevjernike, cijena posjeta ili molitve unutar romaničke bazilike iznosi 3 eura.

Zbog čega je uvedena naplata ulaza u zadarsku katedralu, kome ide prihod od naplate, na što će Zadarska nadbiskupija utrošiti zarađeni novac (bez PDV-a), kome se sve naplaćuje ulaz te planira li se možda uvesti naplata ulaza u crkvu Sv. Šime ili možda neku drugu crkvu u nadležnosti Zadarske nadbiskupije, pitanja su koja smo uputili nadbiskupu Milanu Zgrabliću na blagdan Tijelova.

No, iz Zadarske nadbiskupije nam je rečeno kako na naš upit nećemo dobiti odgovore, iako je nadbiskup za zadarske medije koji su slali upite na ovu temu kazao kako "nema komentara".

Zgrablić bez komentara

Baš kao i prošlog puta kada smo pitali je li točno da je Zadarska nadbiskupija odustala od prisvajanja Doma županije kao naknade za oduzetu crkvenu imovinu, Zgrablić je rezolutno odgovorio: "Nemam komentara".

Naplata ulaza u sakralne objekte nije nepoznata praksa u Hrvatskoj. Splitska katedrala ima čak pet tipova ulaznica za turiste koje uključuju posjete od tri do pet mjesta, a to su posjet katedrali, kripti, krstionici, riznici i zvoniku. Cijene za posjet više mjesta unutar carsko-episkopalnog centra kreću se od devet do 15 eura, a ako turist želi posjetiti samo katedralu Sv. Duje, za to će morati izdvojit pet eura.

Ovako je u Sv. Duje

- Svi građani Republike Hrvatske imaju pravo na besplatan ulaz u katedralu sv. Dujma u Splitu. Da bi se cijela antička arhitektura carsko-episkopalnog sklopa održavala i sustavno obnavljala iznutra i izvana potrebna su brojna ulaganja i suradnja sa strukom, posebno konzervatorsko-restauratorskom.

Time vođeni, stranim posjetiteljima se na određene lokalitete iz carsko-episkopalnog centra naplaćuje ulaz, no ujedno je osiguran besplatan ulaz za svu djecu ispod trinaest godina, potom za različita međunarodna i domaća udruženja i za fakultete.

image

Kampanel splitske katedrale Sv. Duje

Božidar Vukičević/Cropix

Studentima i učenicima drugih nacionalnosti ulaznica je u pola cijene ili besplatna. Skoro sve škole i ustanove, filmske ekipe, veteranski centri, udruge za osobe sa invaliditetom i slabom pokretljivošću, koje se jave na službeni e-mail Riznice ili se informiraju na info pultu u Riznici s upitom za posjet omogućuje se besplatno razgledavanje i vodstvo te se trudimo prezentirati našu povijesnu, kulturnu i vjersku baštinu na najbolji mogući način.

Pri tome se pridržavamo svega što nalažu zakoni Republike Hrvatske, kazali su nam iz Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

Šibenik i Dubrovnik

Već se neko vrijeme naplaćuje i ulaz u katedralu Sv. Jakova u Šibeniku koja je zbog svojih iznimnih vrijednosti još 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Naime, šibenska katedrala zajedno sa srednjovjekovnom palačom Galbiani, čini integrirani projekt ‘Civitas Sacra‘ koji služi za unapređenje turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine.

image

Šibenska katedrala Sv. Jakova

Zvonimir Barišin/Cropix

Ulaznice u visini od pet eura za odrasle naplaćuju se za posjet crkvi, ali i srednjovjekovne palače čiji se postav prostire na četiri etaže. Prihod od ulaznica ulaže se u obnovu i održavanje spomenika u starom dijelu grada te na održavanje i funkcioniranje interpretacijskog centra. Ulaz u šibensku katedralu se ne naplaćuje za vjernike, a tijekom misnih slavlja nije dopušteno razgledavanje crkve.

U Dubrovniku je drugačija priča. Ulaz u katedralu Sv. Vlaha se ne naplaćuje, ni domaćima ni turistima. Za njih je vjernik - vjernik, bio domaći ili strani…

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:05