StoryEditor
Obalanovi trendovi

Povijesna odluka solinskog Gradskog vijeća: Otvaranje ponuda od sada će biti javno

Piše Mia Sesartić
22. rujna 2021. - 23:48

Nakon što je bivša oporba, a sada aktualna većina čitav svoj mandat tražila da se sjednice solinskog Gradskog vijeća prenose uživo, ovoga puta je takva odluka i izglasana.

Naime, gradski vijećnici izglasali su izmjene poslovnika Gradskog vijeća Grada Solina u kojem se navodi kako se "Sjednice Gradskog vijeća prenose uživo, putem tv postaja ili društvenih mreža, a za pojedine sjednice Gradsko vijeće može odlučiti da se ne prenose uživo i da nisu javne.

Također, "pismena pitanja podnose se poštom ili se predaju na sjednici, a usmena pitanja postavljaju se na Aktualnom satu koji se održava na početku sjednice, u trajanju najviše do 60 minuta, a po redoslijedu podnošenja pitanja gradskih vijećnika", kako je izvjestio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Andabak kroz prijedlog o budućem načinu rada solinskog lokalnog parlamenta.

Dakle, doneseno je ono što je također oporba predlagala u prošlome mandatu da se aktualni sat stavi na početak sjednice, jer, kako je oporba, a među njima i bivši vijećnik Marin Matijević navodio, da neki vijećnici znaju otići prije kraja sjednice ne čekajući vijećnička pitanja.

Isto tako novost je i u tome da se pisani odgovor na vijećničko pitanje dostavlja svim vijećnicima, a ne samo onome koji ga je postavio.

Izglasan je ovom prilikom i novi pravilnik o provedbi jednostavne javne nabave za koju se oporba zalagala, a posebno Davor Mikas iz stranke "Bolji Solin".

- U novom pravilniku je najvažnije to da će otvaranje ponuda biti javno, što do sada nije bilo, kazao je Mikas.

Stalno želite da ispadne kako nešto nije bilo transparentno, a to uopće nije istina, dosadašnji pravilnik je bio jedan od rigoroznijih u Hrvatskoj, istaknuo je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević osvrnuvši se na ovu točku.

Među četiri dopune dnevnog reda usvojen je i Zaključak povodom rasprave o transparentnosti trošenja proračunskih sredstava i ukupnog poslovanja grada.

image
Nikola Vilic/Cropix

Vedran Duvnjak iz Nezavisne liste mladih (NLM) je naglasio nasušnu potrebu za jednom takvom aplikacijom "kako grad ne bi trebao izlistavati 18 tisuća stranica da bi se mogao provjeriti jedan podatak".

Trebamo težiti stalno za boljim, a ne lošijim primjerima uspoređujući se da ostalim gradovima. Trebamo se truditi biti najbolji – kazao je Duvnjak.

Gradonačelnik je pri tom obrazložio da već postoje u proračunu sredstva za nabavku slične aplikacije.

- Stalno želite da ispadne da je to nešto što ste vi predložili iako za to već postoje osigurana sredstva u proračunu – odgovorio je Ninčević.

U Upravna vijeća Gradske knjižnice Solin, te Dječjih vrtića "Cvrčak" Solin imenovani su novi članovi.

Nakon što je prošle sjednice bilo rasprave oko razrješenja Upravnog vijeća Gradske knjižnice Solin, ponajviše oko članice Nade Topić koja je unatoč visokim kvalifikacijama trebala biti smijenjena zajedno sa ostalima kako je bilo rečeno "političkom odlukom" vladajući su promijenili mišljenje.

- ​Ispričao sam se već Nadi Topić osobno, a i ovim putem što se našla u situaciji kao mjerilo javne rasprave većine i oporbe na prošloj sjednici, znam da je najstručnija osoba, pa ovim putem našu grešku ispravljamo, kazao je ovom prigodom predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Tihomir Bečko.

Uz nju su imenovali i Snježanu Rađu, koja je bila v.d. ravnateljica Osnovne škole kralja Zvonimira u Solinu, te Helenu Bužančić koja je od 2019. godine voditeljica Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu.

Umjesto Gorana Miličevića, Ivana Skelina, Željka Udiljka i Ante Božana u Upravnom vijeću Dječjeg vrtića Cvrčak koji su razrješeni s ove dužnosti ubuduće će se nalaziti Vedran Duvnjak, Ivana Tente, Jasminka Bošković i Dolores Jaman.

Međutim i ovoga puta lomila su se koplja, uzavrela je atmosfera i rasprava za govornicom.

Goran Miličević i Renato Prkić, vijećnici HDZ-a, željeli su oko više točaka, ne samo ove, ukazati kako procedura vladajuće većine nije utemeljena u zakonu, a njihova stranačka kolegica Ivana Sedlar je izrazila mišljenje kako nije u redu što se i Rađa i Bužančić biraju iako im je mjesto prebivališta u Splitu.

- Zar mi u Solinu nemamo isto tako kvalitetnih i stručnih ljudi, kazala je.

Mirko Roguljić iz MOST-a je kazao kako se na sjednicama stalno govori o zakonitim i nezakonitim odlukama, oporba i vladajuća većina imaju različita mišljenja, a to što nismo suglasni to ne mora značiti da donosimo nezakonite odluke. Nitko se još nije od vas pozvao na niti jedan zakon, sve o čemu govorite su neke smjernice, poručio je HDZ-ovcima sa govornice.

- Zašto radimo ovo? Kao prvo, želimo izmijeniti statut da se više ne događaju stvari koje se događaju, da se u prethodnom sazivu u upravnim vijećima bile političke osobe, već da se dovedu stručne osobe, a ne političke, za to se zalažemo – poručio je Goran Milavić, iz Nezavisne liste mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 19:45