StoryEditor
Obalane mogu zajedno

Politički rat u Makarskoj zbog potresa: pale teške riječi nakon što je HDZ odbio SDP-ov prijedlog za uključenje u projekt ‘Jedan grad - jedna kuća‘

Piše Dijana Turić
12. siječnja 2021. - 21:37
Petrinja nema vremena za svađeŽeljko Hajdinjak/Cropix

Makarski SDP na čelu s predsjednikom Sretanom Glavičićem uputio je gradonačelniku Juri Brkanu pismo u kojem ga poziva da se i Grad Makarska uključi u projekt "Jedan grad – jedna kuća". Međutim, Brkan je odbio SDP-ovu inicijativu, a Grad je već u dva navrata za obnovu potresom pogođenih područja uplatio ukupno 150 tisuća kuna.

Kako je Glavičić, među ostalim, naveo u pismu Brkanu, tragedija koja je zahvatila Petrinju, Sisak, Glinu, ali i mnoge druge gradove i općine, ostavila nas je sve u tuzi, ali SDP smatra da Makarska kao jedan od najbogatijih gradova u Dalmaciji može i treba pomoći mnogo više pa predlažu da se Grad Makarska uključi u projekt "Jedan grad – jedna kuća" i da se žurno pronađe obitelj kojoj bi se iz proračuna Grada, zajedno s donacijama naših sugrađana, pomoglo izgraditi kuću.

Kontakti sa županom

– Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić već raspolaže informacijama kome točno treba kuća, a takvu inicijativu, vjerujemo, prihvatit će svi naši sugrađani, a jedna obitelj će ponovno imati mjesto koje će zvati domom. U vijećnicima SDP-a Makarska imat ćete potporu za ovakvu inicijativu, te se nadamo vašem brzom i potvrdnom odgovoru – poručio je Glavičić.

Međutim, potom je Grad, na čelu s Brkanom, javnost izvijestio kako je iz gradske blagajne 30. prosinca prošle godine uplatio 50 tisuća kuna na račun Hrvatskog Crvenog križa za pomoć područjima pogođenima potresom, a na posebni račun namijenjen donacijama za sanaciju šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji te drugim područjima pogođenim razornim potresima, Grad je prvog radnog dana ove godine uplatio još 100 tisuća kuna, istog dana kada im se otvorila mogućnost korištenja sredstava iz proračuna za 2021. godinu.

image
Sretan Glavičić (SDP): Želimo znati točno kome pomažemo
Ivo Ravlić/CropixOsim toga, u Hrvatsku je stigla i humanitarna pomoć iz grada Kavadarci iz Makedonije, grada prijatelja grada Makarske, koji su područjima pogođenim potresom donirali četiri tegljača vode.

– Nakon potresa, iz Grada Makarske odmah su uspostavljeni kontakti sa županom Sisačko-moslavačke županije i gradovima Siskom i Petrinjom kojima je ponuđena pomoć. Javili su nam se brojni građani i tvrtke koje su ponudile pomoć, i to najviše smještaj i prijevoz, a TZ Makarska i "Makarski komunalac" uplatili su po 10 tisuća kuna. I Makarani su, kao i ostatak Hrvatske, pokazali da imaju veliko srce, a nismo zaboravili ni da su brojne obitelji s Makarskog primorja bile u istoj situaciji 1962. godine, kada je naše područje pogodio veliki potres – kazao je Brkan, dodavši da je odbio inicijativu SDP-a Makarske za pomoć potresom pogođenom području. Naime, kako kazuje, odluka Grada je da će se i dalje područjima pogođenima potresom nastaviti pomagati na isti način kao i dosad jer su uvjereni da je to jedini ispravan put da se pomoć distribuira tamo gdje je najpotrebnije i da se svaka srušena kuća obnovi.

Trebamo lex specialis

– Vjerujemo u državu čiji statičari već danima obavljaju svoj posao na terenu i vjerujemo u procjenu države kojom dinamikom, kada i kome se treba pomoći. Projekt ''Jedan grad – jedna kuća'', koji SDP predlaže, Gradu nije prihvatljiv iz više razloga. S obzirom da za područje Sisačko-moslavačke županije nije donesen lex specialis kao za područje Zagreba, pojedinačne inicijative lokalnih jedinica možda dobro zvuče, ali je njihova realizacija neprovediva. Po kojem ključu izabrati obitelj kojoj neki grad želi pomoći, kako, kome i na koji način uplatiti sredstva, tko će i u ime koga ishoditi građevinsku dozvolu za rekonstrukciju srušenih kuća.

Drugim riječima, sve to lijepo izgleda na TV ekranima, ali mislim da je svima jasno da je jedini siguran način da svaka, ama baš svaka kuća bude obnovljena, da o tome odlučuje država, a ne kako kome padne na pamet. Svi mi znamo da je to tako jer ovo nije prvi put da se u Hrvatskoj dogodila elementarna nepogoda i da se organizira pomoć za stanovništvo – naglasio je Brkan, dodavši da zbog svega navedenog Grad ne može prihvatiti SDP-ovu inicijativu, a područjima pogođenima potresom pomagat će i dalje po potrebi.

Kako kazuje, taj proces, nažalost, neće biti završen u nekoliko mjeseci i Grad Makarska će se u pomaganje uključivati i dalje, sukladno pozivima Vlade RH i resornih ministarstava.

– Kuće se ne mogu tek tako graditi jer je i za obnovu i gradnju potrebna građevinska dozvola. SDP-u svaka čast i kupit ću im paket šampanjca ako izgrade kuću. Svima treba biti jasno da će država obnoviti sve kuće, što je jedino ispravno – kazuje Brkan, dodavši da je Grad po pitanju potresom pogođenih područja reagirao promptno te će daljnje donacije uplaćivati ovisno o potrebi i obnovi.

image
Gradonačelnik Jure Brkan (HDZ): Vjerujemo u državu
Ivo Ravlić/Cropix

Prijedlozi iz ladice

Na odbijanje SDP-ove inicijative, reagirao je Glavičić, koji kaže da bi Grad odbio bilo kakvu inicijativu SDP-a.

– HDZ dlaku mijenja, ali ćud nikako. Nije prvi put da je Grad odbio našu inicijativu, ali imaju oni i svoj način djelovanja pa naš prijedlog stave u ladicu i poslije ga prihvate i kažu da je ideja bila njihova. Doista, nisam iznenađen odbijanjem jer su u ove nepune četiri godine Makarke i Makarani svašta vidjeli i doživjeli od ove HDZ-ove vlasti, ali mi je žao da je gradonačelnik odbio našu inicijativu za gradnju kuće jednoj obitelji. Time bismo znali točno gdje će biti utrošen novac, kome ćemo u ovoj teškoj životnoj situaciji pomoći da dobije krov nad glavom i kome ćemo vratiti osmijeh na lice – naglašava Glavičić, dodavši da bi Grad takvom humanitarnom gestom postigao još veću povezanost svih naših sugrađana, koji već naveliko pomažu i koji su iznimno socijalno osjetljivi.

– Vjerujem da su sugrađankama i sugrađanima rođenima prije 1960. godine još uvijek živa sjećanja na potres, te solidarnost i zajedništvo koje su vladali kad je naše Makarsko primorje bilo razrušeno u tom potresu. Nažalost, vidimo da dio kuća koje je obnavljala država poslije rata nije obnovljen po pravilima struke, a mi ujedinjeni mogli smo brzo, efikasno i kvalitetno pomoći. Obrazloženje odbijanja SDP-ove inicijative je u najmanju ruku smiješno i neozbiljno jer sve navedeno ili nije točno ili nije opravdan razlog za odbijanje naše predložene inicijative – kazao je Glavičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. siječanj 2021 21:42