StoryEditor
Obalaužasan smrad

Pitali smo splitski Vodovod što se događa u Kaštelima, priznali su da će se fekalije i dalje ispuštati u more: ‘To je jedina moguća kanalizacija‘

Piše Ana Franić
2. ožujka 2020. - 15:00
Screenshot

Što se točno događa u Kaštel Štafiliću, pitali smo i splitski Vodovod i kanalizaciju (ViK) koji nam je kazao kako je na snimci riječ o lokaciji zapadno od CS Kaštel Novi - dakle ovo je već u Kaštel Štafiliću - ispust na dnu Turističke ulice.

- Što se tiče odvodnje u Turističkoj ulici postoje dva cjevovoda - oborinski (tj. mješoviti) i fekalni koji je izgrađen prije par godina kroz EKO projekt. Na novi fekalni cjevovod prebačeni su svi fekalni priključci u navedenoj ulici (slavna ulica sa više od 100 šahti). Problem je u tome što samo u Turističkoj imamo dupli cjevovod, a prema sjeveru nemamo. U nastavku Turističke ulice je Put Svete Lucije, Kaštel Štafilić u kojem je samo jedan stari cjevovod koji je mješovite prirode (oborinske + fekalne vode)! - objašnjavaju iz ViK-a.

Dodaju kako se taj cjevovod pruža do Dječjeg vrtića Maslina na staroj kaštelanskoj cesti (Tuđmanova cesta). Kanalizacija je u Lucijin put ranije dolazila i od OŠ "Bijaći" i zgrada još sjevernije od Tuđmanove ulice tj. iz Puta sv. Josipa, ali je taj dio prebačen na glavni kolektor u Cesti dr. F. Tuđmana.

- Grad Kaštela ima projekt rekonstrukcije toga Puta sv. Lucije u sklopu kojeg uz rekonstrukciju prometnice planira rekonstruirati i ovaj cjevovod (mješoviti koji će postat oborinski), ali čekaju s realizacijom dok ne krene izvođenje Aglomeracije kojom se predviđa novi feklani cjevovod (F-19) u toj ulici. Pet ispusta u more su ukinuti (barem što se fekalija tiče), a za potpuno ukidanje i ovog predmetnog ispusta potrebno je izgraditi fekalni kolektor u Lucijinom putu i na njega prebaciti priključke, tako da na ispustu u more ostanu samo oborinske vode. Do tada će na ispust sigurno dolaziti još fekalne kanalizacije (najveća količina zasigurno iz Dječjeg vrtića Maslina) jer je to jedina trenutno moguća i legalna kanalizacija tih objekata - napisali su nam iz ViK-a.

#KAšTELA#KAšTEL ŠTAFILIć#FEKALIJE#MORE

Izdvojeno