StoryEditorOCM
ObalaSEZONA (BEZ) BAGERA

Ovakvu vijest nismo odavno čuli: obnova važne ceste nadomak Splita bit će završena - prije roka!? Ako ne bude nevremena...

Piše Jadranka Matić
27. travnja 2023. - 19:00

Neuobičajeno za naše prilike u graditeljstvu, ali eto događa se da planirani radovi budu završeni prije ugovorenog roka, ovaj put na radost stanovnika šireg splitskog područja te korisnika usluga aerodroma.

Riječ je o rekonstrukciji stare Kaštelanske ceste, koja na tom dijelu ima status državne prometnice oznake 409, i to na dionici od Bilinskog puta na Resniku do zračne luke, koja će, rečeno nam je iz Hrvatskih cesta (HC); biti završena oko dva mjeseca ranije.

Radovi, naime, teku bolje od planirane dinamike izvođenja, pa je puštanje u promet planirano krajem svibnja ili početkom lipnja, ovisno o nepredviđenim okolnostima poput vremenskih neprilika. S tim datumom bit će okončan i privremeni režim prometa na spomenutoj dionici, koji je na snazi od sredine siječnja, upravo prije početka središnjeg dijela turističke sezone u kojoj se znatno povećava broj putnika koji prolaze kroz splitski aerodrom, a time i vozila koja ih dovoze ili odvoze.

Tijekom projekta je još više opterećen obilazni pravac koji ponajprije uključuje Jadransku magistralu i križanje u Planom, pa se gužve i dalje stvaraju, unatoč "kozmetičkim" potezima za stvaranje bolje protočnosti.

U drugoj polovici siječnja, podsjetimo, izvođačka tvrtka "Strabag" uvedena je u posao rekonstrukcije prometnice na zapadnom dijelu Kaštela, a vrijednost ugovorenih radova je oko 3,75 milijuna eura, s rokom završetka od šest mjeseci. Kompletan stručni nadzor provodi tvrtka "Terestrika".

Navedena rekonstrukcija ceste u duljini od 1900 metara uključuje izvedbu obostranih nogostupa, zaštitu i/ili premještanje svih postojećih instalacija (vodovod, energetika…) na području zahvata. Grade se i uređuju autobusna stajališta, rekonstruira se postojeća javna rasvjeta i gradi nova, upravo kao i sustav oborinske odvodnje.

Vozači i pješaci će napokon dočekati i uređenje svih važnijih križanja u zahvatu, odnosno spojeve stare Kaštelanske ceste i Klišmanićeve ulice, Malih Stupa, Puta Umca, Njive svetog Petra, Ulice Stjepana Štafileja, Koludrovca i Ulice Bile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 16:34