StoryEditor
Obala‘DAJ KOMAD ZA JUHU‘

Napravili smo đir po makarskim mesnicama: ‘Da, meso je skuplje, prije svega svinjetina, junetina i piletina, ali reakcija kupaca je i nas iznenadila!‘

11. svibnja 2022. - 22:17

Osjetna povećanja cijena koja su zahvatila Hrvatsku odrazila su se na gotovo svim prehrambenim proizvodima – od ulja i brašna do mesa, čija je cijena u zadnjih mjesec-dva dana porasla za oko 10 posto. Unatoč tome, makarske mesnice nisu prazne, dapače, kupaca je sve više i više i nikome ne smetaju poskupljenja. To smo doznali od samih kupaca i mesara dok smo obilazili mesnice, ali ne one u trgovačkim centrima.

Kako su nam rekli Mate Grubišić i Ante Govorko iz makarske mesnice "Pivac", meso je u posljednja dva mjeseca poskupjelo vrlo zanemarivo.

Četiri šnicle, kao prije

– Cijene mesa povećane su za oko 10 posto, i to uglavnom svinjsko i juneće, dok je piletina poskupjela možda pet posto. Kupci i dalje kupuju iste količine mesa kakve su kupovali prije poskupljenja pa nije ništa neobično ako kupe dva bataka jer su tako kupovali i prije. Naše se mušterije ne cjenkaju i ne kukaju, nego, primjerice, traže četiri šnicle ili kotleta, kao i prije, i koliko imaju potrebe u svojim kućanstvima – ističe Grubišić.

image

Ante Erstić, vlasnik mesnice 'Erstić'

Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix


Sljedeća destinacija bila nam je mesnica "Erstić", pa nam je tako Ante Erstić također kazao da je meso poskupjelo za oko 10 posto, odnosno od tri do pet kuna.

– Najviše nam je poskupjela junetina, čija je cijena sada od 55 do 63 kune, dok je prije koštala od 50 do 60 kuna. Kupci nam se ne žale na cijene mesa i kupuju ga kao i prije poskupljenja. Ali imamo i umirovljenika koji kažu da im damo neki komad mesa za 10 kuna. Sve u svemu, zasad je dobro, ali možemo očekivati i veća poskupljenja mesa jer je poskupjela roba u nabavi – kazao je Erstić.

'Nisam ništa uočio'

U mesnici smo zatekli sugrađanina Svetu, koji kaže da nije uočio da je meso poskupjelo.

– Ma šta je poskupilo, đavla je poskupilo! Ne znam, ne gledam cijene pa stvarno nemam pojma. Uglavnom kupujem teletinu i govedinu – dodao je Sveto.

Nedaleko od "Erstića" nalazi se mesnica "Dalmacija", čiji nam je vlasnik Zdenko Selak kazao da se nije uključio u opći trend.

– Ja nisam podizao cijene mesa unatoč tome što je sve poskupjelo, tako da se kupci ne žale ni na što. Zapravo je sve poskupjelo za 40 posto, ali ja nisam korigirao svoje cijene – kazao je Selak.

CIJENA MESA U KILOGRAMIMA:

*MESNICA PIVAC

pile 26,90 kuna

pileći bataci 21,90 kuna

pileća krila 26,90 kuna

pileća prsa 58 kuna

junetina s kostima 49,90 kuna

teletina 48,90 kuna

svinjetina 46,90 kuna

svinjska lopatica 27,90 kuna


*MESNICA ERSTIĆ

kokoš 31 kunu

svinjetina od 35 do 45 kuna

teletina od 85 do 95 kuna

junetina od 55 do 63 kune

Što kažu Makarani...

Stipe Matić: Možda prijeđem u vegetarijance!

– Meso uvijek kupujem u mesnici "Erstić", i to kvalitetno meso. Otkada je poskupjelo, sada ga kupujem u većim količinama jer će dogodine biti još skuplje. Najmanje kupujem kokoš, a najviše janjetinu i junetinu. Kupovat ću meso dok budem mogao, a kada puno poskupi, onda neću ništa kupovati, prijeći ću u vegetarijance.
 

Ante Barnjak: Treba znati i kupiti jer su pileća prsa skuplja od kokoši

– Meso kupujem u mesnicama, i to uglavnom junetinu, teletinu i domaće kokoši. Meso je poskupjelo, a u trgovačkim centrima može se naći povoljnije jer tamo često bude akcija i takve se cijene još mogu trpjeti na nivou naših platežnih mogućnosti. Bez obzira na poskupljenja, nije mi problem kupiti uvijek iste količine mesa. Ne bojim se daljnjih poskupljenja jer ne vjerujem da će cijene baš otići u nebo. Meso treba znati i kupiti, jer su pileća prsa skuplja od kokoši. Tako ja kupim dvije najveće kokoši i tranširam ih, pa me pileći file dođe osjetno jeftinije nego kad se kupuje posebno.


Vlado Selak: Najvažnije mi je da je kvalitetno

– U mesnici volim kupiti lijep komad govedine za juhu, teletinu za ispod peke, janjetinu, i ovakvo meso uopće mi nije skupo i radije ću kupiti u mesnici pola kila nego u trgovačkim centrima kilo. Ne znači mi ništa poskupljenje mesa od 10 posto, najvažnije mi je da je kvalitetno.

image

Stipe Matić

Ivo Ravlić/Cropix
image

Ante Barnjak

Ivo Ravlić/Cropix
image

Vlado Selak

Ivo Ravlić/Cropix

image

Kupac Sveto

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2022 22:37