StoryEditorOCM
Obalaimaš most, nemaš otok

Nakon Pelješkoga mosta već se razmišlja o spajanju Pelješca i Korčule te Pašmana i kopna. Jesu li nam zaista potrebni toliki mostovi?

Piše PSD
3. kolovoza 2021. - 15:36
EU je već sufinancirala most za otok Čiovo pa bi Bruxelles možda bio zainteresiran u sličnim projektima drugdje na JadranuTom Dubravec/ Cropix

Pelješki most nije samo povezao kontinentalnu Hrvatsku, nego i otvorio novu zavodljivu perspektivu za razvoj hrvatskih otoka. Tako je i ministar mora, prometa i infrastrukture RH Oleg Butković povodom dovršetka radova između Komarne i Brijeste optimistično najavio pregovore s kineskim izvođačima o mogućnosti sličnog povezivanja otoka Pašmana s obalom pokraj Zadra.

U javnom prostoru zatim se pojavila i ideja o mostu između Pelješca i Korčule, inače drugog najnaseljenijeg otoka u Hrvatskoj, piše Igor Lasić za Deutsche Welle.

Za razliku od vizure koju obično imaju kontinentalni akteri sličnih rasprava, međutim, otočanima je na umu interes koji se ne da svesti na puku prometnu dostupnost. Naprotiv, cestovna povezanost njima može značiti i prijetnju spram značajki koje otok uop...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:36