StoryEditorOCM
ObalaPELJEŠKI dosje X

Na nebu iznad Dalmacije viđeni ‘leteći tanjuri‘?! Doletjeli su iz smjera Srbije, a izjave svjedoka baš su intrigantne

Piše Dv
6. lipnja 2023. - 19:47

Neobičnostima u današnjem svijetu nema kraja, a često zaboravljamo da ih je bilo i prije, prije ovog vremena razvijenih tehnologija.

Šteta što poznati televizijski likovi Mulder i Scully tijekom svojih silnih slučajeva nikad nisu došli do Dubrovačkog vjesnika, imali bi pune ruke posla. Recimo, županijski tjednik, danas u vlasništvu naše medijske kuće "Hanza Media", objavljen na današnji dan, 6. lipnja 1969. godine donosi priču o bliskom susretu treće vrste, a na koji nam je skrenuo pažnju povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Prenosimo nepotpisani tekst koji nosi nadnaslov "Javljeno uredništvu":

- Tri neidentificirana svjetleća tijela koja su u noći između subote i nedjelje (u 1.10 sati) primijetili Leskovčani iznad svog grada (o čemu je vijest prenijela dnevna štampa) vidjeli su iste noći 20 minuta kasnije i dva Stonjanina, braća Ante i Hrvoje Matić. Opis predmeta koji su oni vidjeli te noći u 1.30 na vedrom nebu iznad Stona podudara se s izjavama očevidaca "letećih tanjura" viđenih nad Leskovcem.

- Brat i ja ostali smo do kasno u noć budni čekajući u zasjedi sovu koja je nekoliko dana zaredom napadala naš golubinjak – priča nam Hrvoje Matić, jedan od braće očevidaca koji u Stonu trenutačno provodi odmor, a stalno živi u Zagrebu.

- U momentu kad su se čudni svjetleći predmeti pojavili nad Stonom, nismo bili jedan do drugoga, ali smo ih obojica vidjeli i požurili jedan drugome da javimo vijest. I jedan i drugi vidjeli smo isto. Iz pravca sjevera, odjednom su se, dakle, prema Stonu dosta nisko i velikom brzinom približavala tri svjetleća predmeta.

Kad su doletjela iznad samog gradića, vidjeli smo da je prvi znatno veći, duguljastog oblika, da iza sebe ostavlja najprije intenzivni crveni plameni trag, a zatim bjeličasti poput onog iza mlažnjaka u letu. On je bio i najintenzivnije osvjetljen.

- Druga dva bila su manja i letjela su iza prvog u pravcu juga. Pratili smo ih 30-ak sekundi dok se nisu izgubili na horizontu. Kad smo sutradan u "Slobodnoj Dalmaciji" pročitali da su slične predmete vidjeli i Leskovčani te noći, došli smo do zaključka, prema njihovom opisu, da se vjerojatno radi o istim zagonetnim letećim tijelima koja sigurno nisu ni avioni ni – meteori?!

image

Tekst o ‘letećim tanjurima‘ iznad Stona, Dubrovački vjesnik, 6. lipanj 1969.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:48