StoryEditorOCM
ObalaZLATNA KUHAČA

Meštar Joze najsnalažljiviji je kuhar u Dalmaciji: ‘Svadbu za 300 ljudi pripremim sam, u selu bez struje, a tek voda...‘

Piše Ante Šunjić
26. svibnja 2024. - 07:39
Na gradskim manifestacijama Joze Tomašević priprema hranu i kuha besplatno, s vlastitom opremom, koju sam pere i održavaAnte Šunjić

Pločanski vijećnici jednoglasno su odlučili o ovogodišnjim laureatima gradskih javnih priznanja.

Skupna nagrada pripala je futsal reprezentaciji Ministarstva unutarnjih poslova koja je zavrijedila titulu svjetskih prvaka, a čiji su članovi Pločani Marijo Batinović, Ivan Marković i Josip Stjepanović, dok su osobne nagrade pripale Pavi Orepiću, mladom neuroznanstveniku, i Luki Krmiću, pomorcu iz Komina koji se iskazao u spašavanju brodolomaca.

Lovorike je zavrijedio i Joze Tomašević iz Baćine, kojeg je predložila Udruga branitelja grada Ploča, a dobitnik je Nagrade grada za životno djelo zbog dugogodišnjeg rada u ugostiteljstvu, humanitarnog rada i doprinosa promociji Ploča u zemlji i inozemstvu.

Tomašević je neprijeporni autoritet u pripremi ukusne hrane, radi to već gotovo 40 godina i nema manifestacije na području uz Neretvu i šire na koju nije pozvan kada organizatori žele posjetiteljima poslužiti vrhunsku okrepu.

Joze priprema hranu i kuha besplatno, s vlastitim priborom i opremom, koju nakon programa sam pere i održava. I, skroman kakav jest, kaže da mu ni danas, kada mu je 79 "na leđima", nije teško. Pogotovo kada su posjetitelji zadovoljni, a to je redovito.

Nakon završetka Srednje ugostiteljske škole u Dubrovniku i Više turističke u Opatiji, Tomašević je do 1975. godine radio u ugostiteljstvu, među ostalim i u dubrovačkom hotelu "Excelsior", zatim 23 godine u tisku, pa privatno, a danas je umirovljenik.

image

Joze Tomašević (79) član je Udruge branitelja grada Ploča, u kojoj ističu da ovaj izuzetno svestran čovjek nikada nikoga nije odbio za pomoć

Ante Šunjić

Kuhanje mu je velika ljubav. Pripremao je hranu na poslu i kod kuće. Voli gledati emisije o kuhanju i tu "pokupi" nešto što mu je zanimljivo pa primijeni dok sprema hranu. Najdraža su mu narodna jela: grah, paprikaš, pašticada, tripice i sl.

Joze je pripremajući dobru hranu obišao cijelu Hrvatsku, a u Sloveniji je predstavljao dolinu Neretve. U Varaždinu ga je tadašnji gradonačelnik Ivan Čehok osobno pohvalio.

U srijemskom Tovarniku su, na natjecanju, prisutni pojeli doslovno sve što je Joze pripremio, pa nije imao što predstaviti žiriju! A jednom prilikom, prije sedam godina, stjecajem okolnosti, potpuno sam je pripremio svadbu za 300 uzvanika u baćinskom zaseoku Franići, bez struje, dok su mu vodu dopremili kamionom!

Ovakvih primjera je bezbroj. Iako godine čine svoje, Joze ima volje i želje, pa i dalje sudjeluje na svim lokalnim manifestacijama, a na nedavnom Uskrsnom doručku, koji je organiziralo lokalno Udruženje obrtnika, Joze je s Udrugom branitelja grada Ploča (UBGP) osvojio prvo mjesto!

Uz sve to, Joze Tomašević izuzetno je svestran čovjek. Kao veliki ljubitelj sporta, bio je predsjednik Nogometnog kluba "Jadran", današnjeg trećeligaša i jedan od osnivača tadašnjeg Nogometnog saveza Dalmacije, te 30 godina delegat.

Uzgaja masline, lozu i smokve. Trenutačno ima 400 litara ulja i 1200 litara bijelog i crnog vina. A krv je darovao 70 puta…

Joze je hrvatski branitelj i član UGBP-a, u kojoj ističu da nikada nikoga nije odbio za pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 17:52