StoryEditor
ObalaNEKA BUDE PO STAROM

Makarski ugostitelji: Mi smo protiv legaliziranja napojnica, jer bi to srezalo plaće našim konobarima. Inicijativa je to koja ide jedino u korist državi

19. listopada 2021. - 21:07

Nacionalna udruga ugostitelja sastavila je prijedlog zakonskih izmjena o legalizaciji napojnica, a koji je dostavljen ministru financija Zdravku Mariću.
U tom dokumentu se predlaže model prema kojemu bi napojnica bila neoporeziva ako nije veća od 10 posto vrijednosti izdanog računa, dok bi svaki radnik na ime napojnice godišnje mogao neoporezivo primiti 25 tisuća kuna. U slučaju da napojnica iznosi više od propisanog cenzusa, oporezivala bi se po stopi od 20 posto, i to na primitke radnika koji su veći od 25 tisuća kuna i na pojedinačne napojnice čija je vrijednost veća od 10 posto iznosa računa. Napojnice koje gost daje radniku vezivale bi se uz konkretan račun te evidentirale putem fiskalizacije, ali ne bi predstavljale prihod poduzeća, odnosno obrta.

image
Duje Klaric/Cropix

Jednaki uvjeti

No važno je naglasiti da se u zakonskom prijedlogu Udruge ne razlikuju napojnica plaćena karticom i gotovinom, što znači da bi se jednaki uvjeti oporezivanja primjenjivali i na napojnicu koju radnik primi u kešu.
Prijedlog Nacionalne udruge ugostitelja komentirao nam je Stjepan Slišković, predsjednik Udruženja obrtnika Makarska i predsjednik Ceha ugostitelja Županije splitsko-dalmatinske, koji se nikako ne slaže s ovim prijedlogom oko oporezivanja napojnica.

'Sulud prijedlog'

– Oporezivanje napojnica je suludo to ide samo u korist državi, a ne radnika. Nikako se ne slažem s prijedlogom Nacionalne udruge ugostitelja jer se time ide samo u prilog kompletnoj evidenciji svih računa pa tako i napojnica koje naši konobari dobivaju samo u gotovini, a ne na računima – kazao nam je Stjepan Slišković.
S prijedlogom oporezivanja napojnica ne slaže se ni makarski ugostitelj koji je želio ostati anoniman. Kako kaže, da se kojim slučajem legaliziraju napojnice, to bi išlo na štetu konobarima.
– Sve je to pucanj u prazno i legaliziranje napojnica ide samo u korist državi. Napojnice se na Balkanu nikada neće legalizirati jer bi to kod nas značilo smanjenje plaća konobarima – kazao je makarski ugostitelj.

item - id = 1136367
related id = 0 -> 1145506
related id = 1 -> 1144628
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2021 20:45