StoryEditor
Obalaulaganje na čekanju

Makarski dječji vrtić,umjesto do kraja ove godine, bit će gotov tek na proljeće i puno skuplji, cijene pojedinih materijala porasle su i do 60 posto!

21. listopada 2021. - 20:43

Zelenka će dječji vrtić za 150 djece dobiti tek na proljeće sljedeće godine, a ne do kraja ove godine i njegova cijena zbilja će skočiti i više od 18 milijuna kuna s PDV-om.
Da je to doista tako, potvrdio nam je makarski gradonačelnik Zoran Paunović, koji je i sam na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća kazao da je bivša HDZ-ova vlast na veliki broj projekata potrošila puno više nego što je predviđeno proračunom. Tako je Paunović kazao da je za dječji vrtić na Zelenki bilo predviđeno 18 milijuna kuna, ali da će taj trošak iznositi puno više, gotovo 30 milijuna kuna, i da će sve to doći na naplatu do kraja godine.

image
Gradilište na Zelenki
Ivo Ravlić/Cropix

Rade kalkulacije

Zbog čega će radovi na gradnji dječjeg vrtića koštati oko 30 milijuna kuna, a ne planiranih prvotnih 18, upitali smo i gradonačelnika Zorana Paunovića i Jozu Vranješa, HDZ-ova vijećnika, koji je za vrijeme svoga mandata dogradonačelnika vodio ovaj cijeli projekt, kao i Caroline E. Mamić, ovlaštenu predstavnicu zajednice ponuditelja "Titan Constructa" d.o.o. Zagreb i "Builder" d.o.o. Makarska, koja je ujedno i glavni izvođač radova na dječjem vrtiću na Zelenki.
Prema Paunovićevim riječima, cijena izgradnje vrtića u konačnici će se povećati, ali, kako kaže, sada ne zna za koliko jer se još rade kalkulacije.

image
Ovako bi trebao izgledati novi objekt
GRAD MAKARSKA


– Povećane su cijene materijala poput željeza i aluminija i bitno je naglasiti da 18 milijuna kuna iznosi samo ugovor za izgradnju zgrade, a veliki je projekt opremanje vrtića, koje će koštati od pet do sedam milijuna kuna, pa će na kraju cijeli projekt vrtića koštati više od predviđenog, a bit će i kašnjenja planiranih radova – kazao je Paunović.

image
Gradonačelnik Zoran Paunović
Ivo Ravlić/Cropix


Potom nam je Vranješ pojasnio da je za vrtić na Zelenki proveden natječaj ukupne vrijednosti od 13,5 milijuna kuna bez PDV-a, a 18 milijuna kuna s PDV-om, te da se iznosi nisu mijenjali niti su cijene narasle, kako to tvrdi Paunović.
– Izgradnja vrtića košta 18 milijuna kuna, a opremanje vrtića, za koje će se provesti natječaj, od pet do šest milijuna kuna, dok je prometnica s otkupom zemljišta koštala oko četiri milijuna kuna, i tu zapravo dolazimo do iznosa od 30 milijuna kuna.

image
Bivši dogradonačelnik Joze Vranješ
Ivo Ravlić/Cropix

Vladina intervencija

– Nema govora da će se nešto platiti više nego što je ugovoreno – kazao je Vranješ.
Međutim, s druge strane, cijena gradnje vrtića će porasti, i to za bar 10 posto, a i radovi će kasniti. Naime, kako nam je kazala Caroline E. Mamić, ovlaštena predstavnica zajednice ponuditelja, što se tiče povećanja cijene izgradnje vrtića, trenutačno su u pregovorima s naručiteljem Gradom Makarskom i na tu temu su 4. listopada održali sastanak u Uredu gradonačelnika.
Kako kazuje, Vlada je donijela 30. rujna zaključak kojim će se pokušati ublažiti posljedice nekontroliranog rasta cijena materijala i usluga, pa i goriva, te spasiti projekti u tijeku. Sukladno članku 627. Zakona o obveznim odnosima te člancima 317. i 320. Zakona o javnoj nabavi, regulirani su uvjeti rasta cijena.
– Ne možemo vam točno reći koliko će iznositi povećanje cijena jer je to stvar dogovora između naručitelja i izvođača sukladno gore navedenim zakonskim okvirima, ali nastojat ćemo naći određen iznos koji će biti dostatan kako bi se projekt završio u potpunosti. Kada se dogovori iznos, napravit će se aneks ugovora. Mi imamo ugovoren iznos od 14,3 milijuna kuna bez PDV-a te je ovaj iznos od 18 milijuna kuna iznos s PDV-om. Na rast cijena utjecat će i dodatni radovi ako do njih dođe – istaknula je Mamić, dodavši da iznos od 30 milijuna kuna vjerojatno uključuje i nabavu opreme za vrtić, koja nije predmet njihova ugovora te se tiče novog postupka javne nabave, a oni nemaju saznanja kolika je procijenjena vrijednost te nabave.
 

Nepouzdano stanje

Kako dalje kazuje Mamić, što se tiče roka završetka radova, zbog neizvjesnosti tržišta na globalnoj razini, vjerojatno će doći do produžetka radova, a sve sukladno zakonskim okvirima kao i zaključku Vlade.
– Neki dobavljači više ne mogu jamčiti nikakav rok isporuke, određena roba se uopće ne može naručiti zbog nestašica, a ona roba koja se može naručiti, značajno kasni. Primjerice, rok za nabavu dizalica topline, ventilokonvektora i strojarske opreme već je sada više od 15 tjedana.
Rok za nabavu ventilirane keramičke fasade vrtića iznosi tri mjeseca i samo na ovim stavkama je došlo do poskupljenja od 60 posto u odnosu na cijenu od prošle godine, kada smo izradili ponudu za vrtić. Nažalost, niti Grad niti mi ne možemo utjecati na rokove dobavljača jer je stanje na svjetskom tržištu krajnje nepouzdano i nije trenutačno moguće napraviti nikakav ozbiljniji plan radova ili dinamiku – ističe Mamić, dodavši da sve ono što su mogli naručiti od materijala i opreme, a da su donekle normalni rokovi, oni su naručili i u ovim otežanim uvjetima uspijevaju izvoditi radove bez prekida, za što su potrebni iznimna organizacija, planiranje te financijska snaga.

item - id = 1136937
related id = 0 -> 1143572
related id = 1 -> 1144129
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2021 23:52