StoryEditor
Obalaljeto nam se vratilo

Makarska rivijera zagrijava se za sezonu, novinari iz susjedstva istražili su kakva će ponuda dočekati goste: ‘Sve su ovo stare cijene, uskoro kreću prema gore...‘

Piše PSD
17. svibnja 2022. - 21:06

Tučepi nadomak Makarske spadaju među poželjnija mjesta za odmor i boravak u Hrvatskoj.

Najviše turista na Makarsku rivijeru dolazi iz Slovačke, Poljske, Češke, Njemačke, Austrije, Slovenije, kao i iz Bosne i Hercegovine.

Ekipa portala Radio Sarajevo vikend je provela u poznatom ljetovalištu kako bi istražila kakve će cijene na ljeto dočekati goste iz susjedne nam BiH.

Kako su doznali, velik broj hotela i privatnih apartmana već je počeo puniti smještajne kapacitete za srpanj i kolovoz. 

- Svibanj nije toliko tražen, kao ni lipanj. Mjesta još ima. Kad su u pitanju cijene smještaja u privatnim apartmanima, one se trenutno kreću između 40 i 85 eura po danu, dok će u jeku sezone biti veće još za 10 do 15 eura - rekao je fotoreporter navedenog portala.

Smještajnu cijenu diktira uglavnom udaljenost od plaže, broj kreveta, kao i sama opremljenost apartmana te popratni sadržaji koji se nude.

Za jednu noć trebalo bi izdvojiti između 75 i 120 eura, ovisno o kategoriji hotela, za dvije osobe.

Što se tiče cijena gastro ponude, one su gotovo nepromijenjene u odnosu na prethodne godine.

Jedna obična espresso kava trenutno košta oko osam kuna, a veliki macchiato pola marke više, odnosno deset kuna. 

Jedna kugla sladoleda košta oko osam kuna, dok je pizzu (još uvijek) moguće pojesti za četrdesetak kuna. 

Ljubitelji piva pola litre točenog platit će 19 kuna, dok su slične cijene Coca-Cole i ostalog gaziranog pića.

Mnogi restorani svakodnevno u svojim ponudama imaju i dnevne menije u kojima nude predjelo, jelo, salatu i desert, a cijena takve ponude kreće se između 70 i 100 kuna ovisno o vrsti jela.

Ako želite samo obrok, u jednom od restorana koji su novinari posjetili panirani pileći file s pomfritom košta 75 kuna za veliku, a 50 kuna za malu porciju. 

Pileći file bez pomfrita iznosi 65 kuna, pileći ražnjići s pomfritom 75 kuna, dok teleći ražnjići s pomfritom iznose 90 kuna.

Najskuplji je teleći odrezak s pomfritom, koji iznosi 100 kuna. Dakle, za četveročlanu obitelj obrok bez pića i salate košta 100 maraka ili 400 kuna.

- Ovu su sve stare cijene. Uskoro cijene idu prema gore, već od šestog mjeseca. Kava je trenutno osam kuna, u lipnju će već biti deset kuna - rekao je jedan od vlasnika kafića na samoj obali.

On je otkrio i da traži radnike. Konobari traže plaće od 1.000 eura, tri obroka i da plaćeno spavanje.

- Iskren da budem, toliko ne mogu platiti. Ranije sam 20 litara ulja plaćao 130 kuna, a sad je cijena 400 kuna - izjavio je vlasnik drugog restorana za Radio Sarajevo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2022 21:06