StoryEditor
Obalavelik interes

Makarani će za nešto manje od dva tjedna odlučivati tko će ih voditi iduće četiri godine, a mi vam predstavljamo petorku koja želi u vruću stolicu

Piše Igor Caktaš
4. svibnja 2021. - 14:52

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Makarske objavilo je u prošli petak, 30. travnja, pravovaljane kandidacijske liste za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Makarske i za Gradsko vijeće Grada Makarske za predstojeće lokalne izbore u nedjelju 16. svibnja 2021. godine.

Pravovaljanu listu za izbor gradonačelnika dostavili su kandidati Jure Brkan (HDZ) uz kandidatkinju za zamjenicu Marinu Andačić Krivić, Ivana Miočević Franić sa zamjenikom Petrom Kelvišerom (Nezavisna lista Osejava - NLO), Zoran Paunović s kandidatkinjom za zamjenicu Antonijom Radić Brkan (SDP), Marko Pribisalić sa zamjenikom Teom Jašaragićem-Rakom (Nezavisna lista mladih - NLM) i Stjepan Zelić s kandidatom za zamjenika Jurom Pribisalićem - kandidatima grupe birača.

Iznenađuje izostanak Marija Marevića i Siniše Srzića, koji su kao nezavisni kandidati najavili ulazak u utrku za gradonačelnika, međutim, za razliku od bivšeg makarskog gradonačelnika i gradskog vijećnika Srzića, kojega nema nigdje, odnosno ni na jednoj od dvije liste, Marević je nositelj pravovaljane Nezavisne liste za Gradsko vijeće Makarske. Nema također ni Hloverke Novak-Srzić, dosadašnje gradske vijećnice i aktualne predsjednice Turističke zajednice Makarske, koja je u intervjuu Makarskoj kronici još u ožujku 2020. godine odlučno najavila kako će se svakako opet kandidirati za makarsku gradonačelnicu.

Muško-ženski dueti

Zanimljivo je kako na prve tri objavljene liste kandidati HDZ-a i SDP-a, Jure Brkan i Zoran Paunović, za zamjenice imaju žene: Marinu Andačić Krivić, odnosno Antoniju Radić Brkan, dok jedina žena na pravovaljanoj zbirnoj listi za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu Makarske, Ivana Miočević Franić, za zamjenika ima muškarca - Petra Kelvišera.

Gradsko izborno povjerenstvo Makarske, kojim predsjeda Marijana Visković, objavilo je i zbirnu listu pravovaljanih kandidatura za Gradsko vijeće Makarske. Pravovaljanih lista je devet, a dostavili su ih Domovinski pokret - DP, čija je nositeljica liste Anita Pervan, Hrvatska demokratska zajednica - HDZ, nositelj Jure Brkan, na trećoj objavljenoj listi su Hrvatska stranka umirovljenika - HSU i Hrvatska narodna stranka - Liberalni demokrati - HNS, nositelj liste Milan Grbavac, Kandidacijska lista grupe birača, nositelj Mario Marević, MOST, nositelj liste Zvonko Gilić, Nezavisna lista mladih - NLM, nositelj Marko Pribisalić, Nezavisna lista Osejava - NLO, nositeljica Ivana Miočević Franić, Socijaldemokratska partija Hrvatske - SDP, nositelj Zoran Paunović i Kandidacijska lista grupe birača, nositelj Stjepan Zelić.

Veterani (ne) posustaju

Među 15 kandidata na listama za Gradsko vijeće najviše žena, njih 9, ima Nezavisna lista Osejava - NLO, DP ima 7 žena na listi, HDZ, koalicija HSU-HNS i Kandidacijska lista grupe birača nositelja Marija Marevića po 6 žena, MOST ih ima 7, NLM nositelja Marka Pribisalića 6, SDP 7 i Kandidacijska lista grupe birača nositelja Stjepana Zelića 6 žena.

Zanimljivo je kako su na listi HDZ-a visoko plasirani, na 2. i 3. mjestu veterani Marko Raos i dr. Marko Ožić-Bebek, dok je dr. Damir Mendeš, dopredsjednik makarskog HDZ-a, na posljednjem, 15. mjestu, što je u skladu s njegovim najavama u intervuju danom Makarskoj kronici gdje je kazao kako se nakon svog reaktiviranja i stranačkih izbora neće boriti za funkcije, ali će stranci pomoći svojim znanjem i iskustvom.

Od poznatijih imena na 4. mjestu MOST-ove liste nalazi se Gloryan Grabner, agilni ravnatelj makarskog Crvenog križa. Na SDP-ovoj listi je na 3. mjestu dosadašnja gradska vijećnica Gordana Muhtić, a na listi nema dosadašnjih SDP-ovih gradskih vijećnika Sretana Glavičića i Tončija Bilića.

item - id = 1096153
related id = 0 -> 1128594
related id = 1 -> 1129625
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 04:28