StoryEditorOCM
ObalaAUTOMATSKA NAPLATA

Javni wc pod zidinama imat će ‘zlatne špine‘, po luksuzu ga se ni poznati Bandićev zahod ne bi posramio, pogledajte kako će izgledati toaletni prostor na više od 120 kvadrata

Piše PSD
14. siječnja 2022. - 17:24

Idejni projekt novog javnog zahoda unutar povijesne jezgre prezentiran je danas Matu Frankoviću, dubrovačkom gradonačelniku, Ivani Brnin, pročelnici Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, te Marku Ivekoviću i Tomislavu Tabaku, članovima Uprave tvrtke "Čistoća".

Rješenje su predstavile su projektantice Lea Đurović Ruso i Petra Matić iz arhitektonskog ureda "Proto-arch". Prvi javni sanitarni čvor unutar zidina UNESCO-ova grada planira se realizirati u prostoru koji se nalazi na križanju ulica Između polača i Marojice Kaboge, u prizemlju zgrade ukupne površine 123,80 četvornih metara.

Prostor je u vlasništvu gradske tvrtke "UTD Ragusa", te bi ga u narednom razdoblju uzelo u najam drugo javno poduzeće - "Čistoća", a korisnicima će biti dostupan 24 sata dnevno. Sadržavat će muški i ženski sanitarni čvor, kabinu za osobe s invaliditetom, prostoriju za njegu djece, prostoriju za djelatnike te uslužnu garderobu za privremenu pohranu prtljage.

Svakom aspektu uređenja pristupilo se detaljno i s pažnjom s obzirom na osjetljivost lokacije u središtu Dubrovnika koje je na popisu svjetske kulturne baštine.

Ulaskom u reprezentativni ulazni prostor htjelo se dati značaj ovakvom sadržaju s obzirom na lokaciju i okolinu u kojoj je smješten. Ulogu u oblikovanju imala je suvremena reinterpretacija akvedukata renesansnog vodovoda, ali i popločenja starih portuna te impozantnih ulaza u stare dubrovačke palače.

Sanitarni čvor imao bi i edukativni sadržaj u kojem bi se posjetitelje informiralo i educiralo o povijesnoj važnosti dubrovačkog vodovoda i sustava javne kanalizacije, jednog od prvih u Europi.

- Prilikom projektiranja pazilo se na higijenski i epidemiološki aspekt pa je tako kretanje kroz sami prostor jednosmjerno, a sva oprema prilagođena što lakšem održavanju te što manjem kontaktu korisnika. Naplata ulaza obavlja se na motoriziranim barijerama u ulaznom prostoru, a izlaz iz sanitarnih čvorova je izravno na ulicu, čime se osigurava sprječavanje gužvi, ali i kontrolira ukupan broj korisnika.

Zbog ekološkog aspekta pazilo se i na redukciju papira te stvaranje otpada pa su u sanitarnim čvorovima korištene baterije koje na senzor ispuštaju vodu, ali i zrak za sušenje ruku.

Uslužna garderoba s odvojenim ulazom bila bi potpuno automatizirana, a korisnici bi mogli odabrati period korištenja te veličinu ormarića, ovisno o prtljazi. Ovakav sadržaj bio bi jedan od prvih takvih automatiziranih terminala u Hrvatskoj - navode iz gradske uprave.

Samoj realizaciji projekta prethodit će izrada glavnog projekta i ishođenje svih potrebnih dozvola javnopravnih tijela te suglasnost konzervatora.

Očekivano je kako će radovi početi krajem ove godine te bi sukladno tome novi WC bio spreman za korisnike u ljetnoj sezoni 2023. godini čime će se riješiti iznimno važan komunalni problem područja unutar dubrovačkih zidina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 08:00