StoryEditor
Obalaigra mačke i miša

Ima li kraja bahatosti?! Inspekcija im naložila da uklone ležaljke kojima su zakrčili plažu, čim su inspektori otišli oni ih opet postavili - skoro u more

16. kolovoza 2022. - 14:06

Bahaćenju na pomorskom dobru, točnije na plaži ispred hotela "Dalmacija", nema kraja. Sredinom srpnja službenici Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s komunalnim redarstvom Grada Makarske utvrdili su kako se postojeća koncesija za plažu, a koju je od Županije dobila Imperial Riviera, iskorištava preko mjere, odnosno suprotno odredbama Ugovora o koncesiji u dijelu gdje je postavljen šank koji nije predviđen Ugovorom.

Uklanjanje šanka

Tada je koncesionar upozoren na kršenje odredbi te mu je dan rok za uklanjanje šanka, ali uz zakašnjenje pa mu je obračunata ugovorna kazna sukladno odredbama Ugovora o koncesiji te Pravilnika o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.

Splitsko-dalmatinska županija tada je obavijestila Carinsku upravu, Područni ured Split o utvrđenim nepravilnostima. Nepravilnosti su tada uočene i u pitanju ležaljki naslaganih na plaži, a između kojih nije bilo koridora za kupače i koje od mora nisu bile udaljene tri metra.

Koncesionar je dopisom upozoren na isto, gdje mu je dan rok od 4 sata za ispravljanje nepravilnosti pa je uskladio stanje na terenu s odredbama Ugovora o koncesiji te Pravilnikom, odnosno ostavio je koridore te ležaljke postavio na način kako je predviđeno Pravilnikom.

image

Hoće li uskoro prestati ovaj nered?

Ivo Ravlić/Cropix

Međutim, čim je Povjerenstvo za praćenje i izvršavanje odluka i ugovora o koncesijama na području Splitsko-dalmatinske županije obavilo nadzor, ležaljke su ponovno vraćene u isto stanje i to su stavljene skoro pa u more pa kupači ne mogu ni ući u more, a kamoli sjediti s djecom u pijesku.

Nema popuštanja

Neodgovornom i bezobraznom potkoncesionaru, objektu ''Manana'' koji uporno svojata plažu, ponovno će doći inspekcija, što nam je potvrđeno iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. Kako kazuju, kontaktirali su komunalno redarstvo Grada Makarske, a koncesionaru su poslali e-mail upozorenja.

- Koncesionaru smo dali rok od 4 sata od zaprimanja e-maila da rasporedi ležaljke po plaži koje moraju biti posložene u redove s ostavljenim koridorom za nesmetani pristup i boravak uz more i između samih redova (duljina ležaljke) te za prolaz između svake ležaljke (širina ležaljke) svim korisnicima plaže kako bi se omogućili koridori za pristup moru.

Ukoliko koncesionar ne postupi i ne ukloni navedene nedostatke u spomenutom roku, počet će se primjenjivati odredbe koje se odnose na ugovornu kaznu. Iznos ugovorne kazne za svaki dan zakašnjenja iznosi 6.767,53 kuna. Kazna će se obračunati za svaki dan zakašnjenja do urednog ispunjenja obveze koncesionara - kazali su iz Odjela za turizam i pomorstvo Županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2022 23:35