StoryEditor
Obalavažna borba

Gradonačelnik Dubrovnika predstavio paket mjera za pomoć pri prevladavanju krize uzrokovane koronavirusom

Piše PSD.
2. travnja 2020. - 09:18
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Putem videoprijenosa uživo gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković predstavio je u petak prvi paket mjera za ranjive skupine i gospodarstvenike. Mjere za prevladavanje posljedica krize podijeljene su u dvije kategorije; prve su usmjerene prema građanima koji se nalaze u ekonomski nezavidnoj situaciji jer su zbog epidemije koronavirusa ostali bez svojih radnih mjesta, dok se druga skupina mjera odnosi na pomoć gospodarstvenicima.

Mjere koje ciljaju skupine građana pogođene krizom uključuju ukidanje plaćanja najma za stanove u vlasništvu Grada Dubrovnika za mjesece travanj, svibanj i lipanj, a uvodi se i mjera sufinanciranja troškova stanovanja za isto tromjesečno razdoblje za sve podstanarske obitelji koje udovoljavaju kriterijima mjera socijalno-financijske pomoći. Mjesečna naknada iznosit će 1.500,00 kuna.

Uvest će se i mjera socijalno financijske pomoći za travanj, svibanj i lipanj za kućanstva bez prihoda, a koja iznosi 3.000,00 kuna po kućanstvu mjesečno, odnosno 1.500,00 kuna za samca mjesečno te mjera oprosta duga za vodu i odvoz otpada kućanstvima kojima je Grad Dubrovnik pomogao kroz mjeru socijalno financijske pomoći za travanj, svibanj i lipanj.

Za isto razdoblje Grad Dubrovnik oslobodit će od plaćanja komunalne naknade one građane koji će sukladno Odluci Vlade biti oslobođeni plaćanja naknade za uređenje voda. Sve dubrovačke obitelji u drugom kvartalu oslobađaju se i od plaćanja naknade za boravak djece u Dječjim vrtićima Dubrovnik.

Komunalna naknada umanjuje se za 15 posto, dok gradska komunalna tvrtka „Sanitat“ neće naplaćivati parkirališne usluge u istom tromjesečnom razdoblju. 

U sklopu paketa mjera za gospodarstvenike ističe se umanjenje plaćanja zakupa poslovnog prostora za 50 posto i umanjenje plaćanja zakupa javnih površina za 70 posto. Ukida se plaćanje reklama i koncesijskih odobrenja za tromjesečno razdoblje kao i plaćanje paušala privatnim iznajmljivačima za drugi kvartal.

Ukida se spomenička renta, a odgađa se plaćanje poreza na dohodak i prirez za travanj, svibanj i lipanj. U vremenu neizvjesnosti i financijske nesigurnosti za gradonačelnik Mato Franković je već prethodno donio  odluku o smanjenju komunalne naknade za 15 posto svim obveznicima fizičkim i pravnim osobama.

Potporama su obuhvaćeni i oni gospodarstvenici, odnosno obrtnici koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH, a ne spadaju u kategorije koje su oslobođene plaćanja dijela najma i javne površine. Gospodarstvenici u toj skupini su u sustavu mjera Vlade RH i do 31. prosinca 2019. nisu imali dug prema Gradu Dubrovniku niti prema trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Dubrovnika. Potpore će pokrivati dio troškova najma poslovnog prostora u kojem se gospodarstvenici nalaze u iznosu od 2.500,00 kuna. 

Grad Dubrovnik prethodno je donio više mjera financijskih ušteda koje uključuju smanjenje plaća djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama 10%, ukidanje plaćanja naknada za članstva u upravnim vijećima javnih ustanova, ukidanje plaćanja naknada članovima Gradskog vijeća i ukidanja plaćanja naknada za političke stranke.

Također je obustavljeno programsko financiranje rada udruga na tri mjeseca, a u sustav javne rasvjete na cijelom gradskom području uvedene su redukcije. Obustavljeni su svi troškovi osim nužnih i neophodnih.

Tri scenarija

Pri osmišljavanju mjera gradska uprava identificirala je tri moguća scenarija utjecaja pandemije koronavirusa na lokalno gospodarstvo, a paralelno s predstavljenim paketom mjera promišlja se i njegova nadogradnja, ako se kriza prelije i na razdoblje nakon 1. srpnja 2020. godine.

Paket mjera

Paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, dok su mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike „teške“ 28,75 milijuna kuna. Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih  sredstava. 

Proračunski deficit

Prema izrađenim projekcijama Proračuna, a uključujući sve navedene mjere i uštede, na dan 30. lipnja 2020. godine Grad Dubrovnik zabilježit će proračunski deficit u iznosu od 40 milijuna kuna. 

#DUBROVNIK#KORONAVIRUS#MATO FRANKOVIĆ

Izdvojeno

01. lipanj 2020 08:13