StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKA ODAHNULA

Dom zdravlja opet ima voditeljicu laboratorija, krv se više neće voziti na analizu u Split, ali ima jedan problem...

16. svibnja 2023. - 20:26
Uskoro će se uzorci krvi izvađeni u makarskom laboratoriju, tu i analizirati i neće ih biti potrebno voziti u Split  Ivo Ravlić/Cropix

Prije pet godina Makarani su odahnuli kada je Dom zdravlja dobio voditeljicu laboratorija Selmu Kuvačić, magistru medicinske biokemije. Tada je na veselje svih Makarana i građana Rivijere laboratorij ponovno nakon godinu dana agonije počeo s normalnim radom pa su se nalazi krvi očitavali istog dana, a uzorci pacijenata više se nisu vozili u splitski laboratorij.

Međutim, veselje je kratko trajalo jer je magistra Kuvačić 2019. otišla na specijalizaciju pa se ponovno radilo po starom - uzorci krvi su se do 9 sati vadili u makarskom laboratoriju te ih se vozilo na analizu u Split.

Takvo stanje potrajalo je pune četiri godine, sve do sada, a Županijski dom zdravlja je imao stalno otvoren natječaj za magistra medicinske biokemije pa je ravnatelj dr. Marko Rađa kazao da će se magistru omogućiti i davanje laboratorija pod koncesiju.

Sreća se opet osmjehnula Makarskoj i cijeloj Rivijeri jer je laboratorij ponovno dobio voditeljicu, magistru medicinske biokemije, 29-godišnju Ivanu Bašić iz Sesveta. Kako nam je kazao ravnatelj Županijskog Doma zdravlja Marko Rađa, magistra ostaje raditi pri Domu zdravlja godinu dana nakon čega se može odlučiti za koncesiju.

Pitanje smještaja

- Nova voditeljica makarskog laboratorija radila je tri godine u privatnoj klinici i sada je za rad, srećom, odabrala Makarsku gdje joj mora biti riješeno pitanje smještaja. Za sada je smještena u apartmanu u sklopu Gradskog sportskog centra, a Grad Makarska i Županija joj traže stan u najam koji će podjednako plaćati i Grad i Županija.

Uskoro će se uzorci krvi izvađeni u makarskom laboratoriju, tu i analizirati i neće ih biti potrebno voziti u Split - kazao je Rađa koji nam je, nakon javne objave gradonačelnika Zorana Paunovića o dolasku i doktorice radiologije u makarski Dom zdravlja, prokomentirao njegove hvale.

image

Napokon osmjesi na licima u Domu zdravlja - dr. Maja Pandža druga s lijeva

 

Zoran Paunović/Facebook

Naime, Paunović se pohvalio da je direktnim angažmanom Grada Makarske, u Domu zdravlja Makarska zaposlena doktorica radiologije Maja Pandža, na puno radno vrijeme.

- Ovim značajno skraćujemo čekanje, ubrzavamo očitavanje nalaza, unaprjeđujemo rad rendgena i poboljšavamo zdravstvenu uslugu našim građanima. Uz sve ostale usluge koje Grad financira u Županijskom Domu zdravlja, zaposlenjem radiologinje bliži smo ispunjenju još jednog predizbornog obećanja. Naši građani zaslužuju još puno više i uskoro ćemo javnost izvijestiti o daljnjem podizanju razine zdravstvene skrbi dostupne u makarskom Domu zdravlja - kazao je Paunović.

Međutim, dr. Rađa kazuje da Grad uopće nije zaslužan za dolazak doktorice radiologije kojoj je osigurao samo i jedino stan koji se sada renovira.

Kapa dolje Gradu

- Gradu Makarskoj jedino skidam kapu jer je doktorici radiologije osigurao stan, a za njezin dolazak je zaslužna kolegica koja radi u Imotskom i koja ju je nagovorila da dođe raditi u Makarsku.

Uz to su zaslužni Dino Carić, voditelj Odjela radiološke dijagnostike Županijskog Doma zdravlja kao i Diana Luetić, pročelnica Odjela za zdravstvo Županije kao i ja.

Doktorica je iz Mostara gdje je završila fakultet, a specijalizaciju je odradila u Zagrebu te je radila u KBC-u Rebro - rekao je Rađa, dodavši da je nova doktorica zbog rada u Makarskoj, čak bila spremna stanovati u Prološcu.

Kako kazuje, sada će na RTG odjelu makarskog Doma zdravlja uz dr. Pandžu, nastaviti raditi i dr. radiologije Boris Zoltner koji će raditi i u Vrgorcu te dvoje specijalista radiologa, Kristian Jerković i Verica Franić, dr. med. spec. kliničke radiologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:14