StoryEditor
Obalateatar apsurda

Cirkus na Travarici: teleoperater podiže antenu u Trogiru, a dozvola glasi na Split; Bilić: Neka investitor ukloni ili ćemo mi to prisilno obaviti

Piše Sandra Barčot
12. ožujka 2021. - 13:57
Komunalni redar postavio je trake za zabranu rada oko 'temelja' antenskog stupa

Kad već nemamo dobar zakonski sustav koji štiti prije svega građane, pa javnu imovinu i javni prostor, te imamo inertne inspekcije kojima je najdraže odgovornost prebaciti s jedne na drugu, imamo, srećom, uporne pojedince koji prijavljuju sporne radnje, pa tako i zahvate u prostoru.

Takva se ovih dana odvija na području Trogira gdje je postavljena bazna stanica teleoperaterske tvrtke "Telemach Hrvatska", i to na privatnom zemljištu, na katastarskoj čestici broj 3757 pokraj zgrade lokalne ispostave županijskog Doma zdravlja. Budući da su građani dosta osjetljivi na slične zahvate, a u ovom slučaju pridružili su im se i zdravstveni radnici, ostalo osoblje i uprava medicinske ustanove, vrlo brzo su "uzbunili" odgovorne u Gradu, tražeći da se (i) oni angažiraju na zaustavljanju tih radova.

– Upoznati smo sa slučajem te su naši komunalni redari upućeni na lokaciju nakon zaprimanja dojave. Izlaskom na teren ustanovljeno je da su u tijeku završni radovi na postavljanju bazne stanice. Radove izvodi tvrtka "Fisal" iz Sesveta čiji je predstavnik priložio dokumentaciju vezanu uz plan izvođenja radova.

Međutim, zahtjev za dozvolu odnosio se na postavljanje bazne stanice u Splitu. To znači da zahtjev nije pravovaljan jer se odnosi na potpuno drugu lokaciju, koja je izvan administrativnih granica Trogira. Nakon obavljenog očevida dana je usmena naredba za prestanak radova te stanica teleoperaterske tvrtke nije i ne smije biti u funkciji – odgovaraju na naše pitanje iz gradske uprave, te dodaju:

– Rješenjem komunalnih redara naređeno je investitoru da u roku jednog dana od zaprimanja službenog rješenja ukloni baznu stanicu. U protivnom će komunalno redarstvo izdati rješenje o uklanjanju uređaja putem treće osobe o trošku investitora koji će primiti i novčanu kaznu.

Svoje ogorčenje radovima bez dozvole koji se odvijaju na terenu na zapadnom dijelu grada, nasuprot UNESCO-ovoj zaštićenoj jezgri, iznio je i poteštat Ante Bilić:

– Grad Trogir nije izdao nikakvu dozvolu za ovu baznu stanicu. Jasni su propisi oko takvih uređaja i nadam se da će ovu ukloniti investitor ili ćemo u suprotnom mi to morati prisilno obaviti. Razumljive su potrebe teleoperatera, ali bezakonje nećemo tolerirati.

No, bez obzira na sva upozorenja koja su izrečena prije nekoliko dana, građani su ponovno morali reagirati jer su u utorak na terenu opet zatekli radnike. Ovog puta su radili na električnim priključcima za "antenu". Uslijedio je novi "krug" pozivanja gradonačelnika koji je na predjel Travarica ponovno uputio komunalne redare, a oni su napravili jedino što smiju po propisima – trakom su oblijepili "gradilište".

– Naši redari su zatekli djelatnika tvrtke "Croatel" koji je došao provjeriti zatezače antenskog stupa te je pred njima ustvrdio kako nigdje nije vidio obavijest da su radovi zaustavljeni. Struja nije spojena, te je redar napisao novi zapisnik i postavio pripadajuću traku – kazao nam je Bilić.

Što će biti dalje, hoće li biti uklonjena bazna stanica koja je, kako tvrdi prvi čovjek Trogira, podignuta s "papirom" koji se odnosi na radove u Splitu, ili će ipak opstati, vidjet ćemo. Premda po iskustvu s provedbom hrvatskih zakona, prognoziramo ovo potonje – "antena" će proraditi. Iako ima dozvolu za Split, a ne za 30-ak kilometara udaljeni Trogir...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 05:47