StoryEditor
ObalaPOLITIČKO-KOMUNALNI SPOR

Bivši hajdukovac, suigrač Mikija Rapaića i Ivice Mornara, mora rušiti vlastiti restoran u dalmatinskoj turističkoj meki: ‘Načelnik me godinama progoni!‘. Evo kako na prozivke uzvraća Joško Roščić

Piše Marko Didić
1. travnja 2022. - 22:11

Općinki vijećnik u Baškoj Vodi Matejas Jozipović čija Nezavisna lista mladih ima tri od 13 mjesta u Općinskom vijeću ranom zorom je počeo demonitranje i rušenje "bašte" svojeg višedesetljetnog restorana "Stari tovar" u središtu mjesta.

Svoju, kako je nazvao, samoakciju proglasio je nužnom, jer nije imao drugog izbora.

- Moja lista je protiv općinskog načelnika Joska Roščića (HDZ) podnijela jedanaest kaznenih prijava od završetka lanjskih lokalnih izbora i formiranja općinske vlasti, a plod toga je zapečaćena uljara u Bastu koju su Roščić i njegovi radili bespravno, iznad tunela "Sveti Ilija", kao i proglašenje izgradnje kružnog toka na ulazu u Bašku Vodu i službeno nelegalnim. Sve od strane Državnog inspektorata i to nakon što smo morali zvati Zagreb, a ne Split - govori Jozipović nakon što je krenuo u uklanjanje i pilanje stolova i konstrukcije tende na svojoj ugostiteljskoj terasi.

image

Matejas Jozipović sam je počeo uklanjati restoransku terasu

Privatni album

- Roščić je 2020. godine preko tvrtke "Geografika" proveo elaborat nerazvrstane ceste - rive u Baškoj Vodi i tada je u tom elaboratu lažno prikazano da je moje dvorište na kojem držim stolove već trideset godina - cesta, a udaljeno je od stvarne prometnice sedamdeset metara. On je 2020. godine oduzeo lažnim elaboratom ukupno 108 kvadrata mog objekta za kojeg plaćam najamninu, pa sada imam 48 kvadrata.

Kada je donesen Zakon o cestama, u srpnju 2011. godine, tu je tada trebala biti cesta da bi se tim zakonom Općina mogla knjižiti bez vlasnikova prava na odštetu. No, tu cesta nikad nije bila, jer da jest, zar bi od 1959. godine kuća gdje ja držim restoran i baštu imala i građevinsku i uporabnu dozvolu na osnovu koje smo moja obitelj i ja dozvole za rad svih ovih trideset godina. Kada upitate Roščića, on sve ovo ignorira, laže i manipulira. Zatvaram obrt i idemo na burzu rada i to zbog još jednog kaznenog djela kojeg je počinio načelnik Roščić - tvrdi Jozipović, nekadašnja velika "Hajdukova" nada iz generacija u kojima su bili Ivica Mornar, Milan Rapaić, Hari Vukas, Tonči Martić..., te kasniji igrač "Istre".

Lokalni vijećnik navodi da je to Roščić mogao napraviti i prošlog ljeta, ali da je u međuvremenu htio vidjeti hoće li ga moći poltiički kupiti, a za uzvrat mu načelnik ne bi dirao terasu. No, nakon kaznenih prijava, HDZ-ov čelnik je krenuo u akciju.

image
Privatni album

- Na dva njegova dosadašnja rješenja sam se žalio i dva puta je županijski Upravni odjel za komunalne poslove i infrastrukturu uvažio moju žalbe i poništio rješenje Općine i ponovno im vratio predmet. Treći put, dakle sada, moju žalbu koju sam uputio Općini na rješnje o uklanjanju, Roščić još nije ni predao Županiji nego je čekao da se meni nanese šteta uklanjanjem pa će je tek onda proslijediti višoj razini na odlučivanje.

Komunalni redar ispred svjedoka je rekao da mu je načelnik tako naredio. Zakon ne propisuje rok u kojem Općina treba poslati žalbu, ali predviđa da se mogu žaliti u roku od petnaest dana. Da je predao moju žalbu, do ovoga svega ne bi došlo. Ako se i uvaži moja treća žalba i dobijem upravni spor, njemu neće biti bitno što će to platiiti Općina, odnosno građani, jer je on ovime pokazao kako prolaze njegovi politički protivnici - kaže Jozipović koji ne štedi ni Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu.

- Da je ŽDO u sedam mjeseci reagiralo na moje kaznene prijave i pokrenulo kazneni postupak protiv Roščića i odgovornih iz "Geografike" do ovoga opet ne bi došlo, jer je kazneni postupak nadređen upravnom postupku. Nije mi jasno da u ŽDO-u sedam mjeseci nitko ne napravi ništa povodom moje kaznene prijave.

A zapravo mi je i jasno, jer na ŽDO-u godinama leži više od stotinu kaznenih prijava raznih ljudi protiv Roščića, ali oni ne rade ništa. I makarska pollicija kojoj je Općina Baška Voda, odnosno načelnik Roščić, donirala sedam laptopa, pa su se sada požurili s tri vozila i kombijem vidjeti hoću li ja ruštii ili će mi ruštii oni koje načelnik anagažira, a ja bi zato morao platiti osamdeset tisuća kuna.

image
Privatni album

Došlo je dvadeset policajaca da gledaju ovi cirkus. Meni je prije šesnaest godina dok sam bio općinski donačelnik bio zapaljen mercedes star mjesec dana i vrijedan 500 tisuća kuna ispred obiteljske kuće, vatra je zahvatila i kuću, ali ta ista makarska policija nikada do sada nije otkrila počinitelja - ogorčen je ugostitelj i vijećnik koji kaže da ga ovo neće omesti u političkoj borbi protiv Roščića koji, kako kaže, drma Baškom Vodom desetljećima i radi što hoće dok tužiteljstvo žmiri, a on dobija izbore pogodujući svojim glasačima raznim uslugama, koncesijama i privilegijama.

- Načelnik mi 23 godine prijeti da će ovo napraviti, jer ga nisam slušao, a sada je konačno to uspio i čineći teško kazneno djelo. Ali što god napravi je malo ako me ne ubije u borbi za pravdu u našoj općini - rezolutno će Jozipović.

Načelnik Roščić kaže da je ova priča "stvar vlasnika objekta i komunalnog redarstva i da je tu sve jasno".

- Matejas Jozipović zapravo nije ni vlasnik tog objekta, nego je u najmu i tu "baštu" nelegalno koristi već godinama. Sam je na sjednici Općinskog vijeća govorio o svojem dugu u zadnje dvije godine kojeg nije plaćao, jer mu je navodno restoran vodila sestra i na taj način je u biti sam sebe prijavio.

image

Općinski načelnik Joško Roščić (HDZ)

Ivo Ravlić/Cropix

Uvidom u poslovanje vidjelo se da je tvrtka uvijek bila na njemu, a uvidom u geodetski elaborat jasno se vidi da je tu bila i postojala javna cesta kojom su prolazili automobili, a on je tu napravio terasu. To znaju svi mještani Baške Vode. Kako je taj njegov objekt uopće dobio uporabnu dozvolu, to je drugo pitanje s obzirom da nema minimalnih uvjeta za rad, a meso su i namirnice držali na podu prije spremanja gostima.

Ova priča nema nikave veze sa političkom borbom u Općini, to ima veze sa uvođenjem reda u urbani prostor Baške Vode - zaključuje lokalni čelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2022 05:34