StoryEditorOCM
Dalmacijabitku za ploču s imenom svog mjesta

Ljutiti građani: Ne mičite nam stalno putokaz za Katune!

Piše PSD.
26. kolovoza 2012. - 17:55

Kada se iz Šestanovca uputite županijskom prometnicom u smjeru Blata na Cetini, malo tko, izuzmemo li pri tom domicilno stanovništvo, može pronaći Katune, najveće šestanovačko naselje.

Od pamtivijeka su Katuni bili vjersko središte ondašnje župe Radobilje u čije su se stoljetno groblje pokapali stanovnici okolnih devet sela. Danas u 21. stoljeću putnik namjernik samo pukom srećom može nabasati na mjesto čije se ime prvi put spominje u 9. stoljeću, jer adekvatnog putokaza s imenom naselja jednostavno nema.

Granica od pamtivijeka

-Tražiti razloge takvog odnosa prema ovom selu i njegovim stanovnicima, potpuno je bespredmetno. Obraćali smo se mi na niz institucija, ali malo tko haje za naše potrebe. Čak su nam govorili, nakon naših nebrojenih intervencija, da je ploča s imenom mjesta izrađena, samo je navodno pitanje vremena kada će je postaviti, tvrdi jedan od ogorčenih mještana Dario Maslov, ističući pri tom probleme oko poštanskih pošiljki ili ekspresnih dostava.

Pošto postoji ploča s imenom Šestanovca kao općinskog središta koja se nalazi oko dvjesto metara kada ulazite u mjesto sa strane zapada odnosno Blata na Cetini, logično bi bilo da se sa suprotne strane nalazi natpis s imenom Katuni, jer imena mjesta ne određuju i njihovu granicu, koju mještani također ističu kao nelogičnu i u najmanju ruku upitnu.

Iako se granica mjesnog odbora Šestanovac nalazi gotovo pola kilometra u smjeru zapada, odnosno Katuna, mnogima to predstavlja trn u oku pa bi granicu najviše željeli vidjeti odmah na raskrižju u Šestanovcu.

- Složit ćete se, Šestanovac je umjetno naselje stvoreno doseljavanjem stanovnika iz okolnih sela. Stoga bi granica Šestanovca odnosno Katuna trebala biti tamo gdje je bila od pamtivijeka, a to znači na raskrižju u Šestanovcu, kategoričan je Maslov.

Za vrijeme kada je sadašnja županijska prometnica bila dijelom državne cesta D62 njezini su djelatnici prije desetak godina uredno postavili ploču s nazivom Katuna u sadašnjim granicama, ali je ista preko noći neobjašnjivo nestala. Govorkalo se da su je ukrali pojedini nezadovoljni mjestom gdje je postavljena, jer je navodno zadirala u dubinu katunskog teritorija.

MLADEN NEJAŠMIĆ

Nestala ploča

Nakon razgovora s našim sugovornikom, već sljedećeg jutra ploča s imenom naselja osvanula je na mjestu gdje je postavljena prije desetak godina. Međutim, kako onda tako i danas nije se dugo zadržala na svom mjestu, a nije teško pretpostaviti i zašto, jer vele Katunjani, granice su granice i takve se moraju poštovati, pa i pod svaku cijenu.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:14