StoryEditorOCM
Dalmacijagrad pod kozjakom se priprema

Kaštela će uskoro premrežiti 148 km plinovoda vrijednog 70 milijuna kuna

Piše PSD.
16. siječnja 2013. - 09:52
Projekt plinofikacije Splitsko-dalmatinske županije u prvoj bi fazi trebao započeti za koji mjesec, a obuhvatit će gradove i općine u okolici Splita. Izgradnja plinske mreže kroz Kaštela, kako nam je potvrdio županijski pročelnik za gospodarstvo, razvitak i europske integracije Ivan Udovičić, očekuje se u drugoj polovici 2014. godine. Dužina kaštelanske mreže koja će se graditi iznosi 148 kilometara, a investicija ulaganja bit će teška gotovo 70 milijuna kuna.

Opskrba prirodnim plinom iz regulacijske stanice Klis

- Za cijelu županiju provedeno je istraživanje potencijalnog interesa, definirana je osnovna plinska mreža za opskrbu gradova Splita, Solina, Kaštela, Trogira te za općine Dugopolje, Klis i Seget.

Uz to, izrađena je projektna dokumentacija za ishođenje lokacijskih dozvola za osnovnu plinsku mrežu, a u srpnju 2012. godine ishođena je lokacijska dozvola za distribucijsku mrežu na području Dugopolja, koja obuhvaća odorizacijsku stanicu kod MRS Split te 14,2 km polietilenskoga srednjotlačnog plinovoda (u tijeku je proces potvrde glavnog projekta i zasnivanja prava služnosti; planirani početak radova ožujak 2013. godine, op.p.).

Za dio distributivne mreže za gradove Split, Solin, Kaštela te Trogir, Klis i Seget u tijeku je proces ishođenja dozvola (ukupno 23 km visokotlačnog plinovoda, 55 km srednjotlačnog plinovoda, idejni projekti za preostali dio sustava su završeni i slijedi predaja zahtjeva za ishođenje lokacijskih dozvola).

S obzirom na poduzete aktivnosti i očekivanu dinamiku ishođenja potrebnih dozvola i suglasnosti, početak izgradnje visokotlačnog plinovoda Dugopolje - Split i srednjotlačnog plinovoda planiran je za listopad 2013. godine, a natječaj za izbor glavnog izvođača radova bit će pokrenut u siječnju ove godine.

Kontinuirano se provodi marketinška kampanja, koja ima za cilj prezentirati plin kao poželjan, ekonomičan i ekološki prihvatljiv energent (u poslovnici na Stinicama postoji izložbeni salon s plinskom opremom) - izjavio je Udovičić, napominjući kako će se Kaštela opskrbljivati prirodnim plinom iz regulacijske stanice Klis.

Inače, koncesiju za izgradnju plinovoda i distribuciju plina za Splitsko-dalmatinsku županiju dobila je, na rok od 30 godina, austrijska tvrtka EVN AG.

Što sve treba učiniti prije priključivanja na mrežu

Zadatak građana prije priključivanja na mrežu bit će izrada projekta od ovlaštenog inženjera, predaja projektne dokumentacije u ured koncesionara, izdavanje energetskih uvjeta za priključak na distribucijsku mrežu, izdavanje energetske suglasnosti za priključak na distribucijsku mrežu, potpisivanje ugovora o priključenju na distribucijsku mrežu (po potpisivanju Ugovora radove na kućnom priključku izvodi koncesionar) te naposljetku potpisivanje ugovora o opskrbi.

Cijena plina regulirana je tarifnim sustavom, a trenutna cijena u RH je u rasponu od 0,35 do 0,55 kn/kWh. - Sukladno odredbi iz Ugovora za kupce, koji unutar prve dvije godine od izgradnje kućnog priključka imaju najmanje 500 metara kubičnih potrošnje, priključak se neće naplaćivati, a očekivana cijena priključka je do 7000 kuna za obiteljske kuće, a za stambene objekte s više stanova na razini 3500 kuna - zaključio je Udovičić.

Piše Jakov Žarko
Snimio Zvonimir Barišin / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:19