StoryEditor
Dubrovnikširi se u močvaru

‘Obranili smo kuće, ali bura širi vatru velikom brzinom‘: planuo veliki požar kod Metkovića, gori na nepristupačnom terenu

Piše Stanislav Soldo
5. veljače 2020. - 20:55
screenshot Facebook

U srijedu navačer planula je vatra na u močvari na predjelu Glibuša na desnoj strani Metkovića. Gori nekoliko desetaka hektara trstike i šaša na nepristupačnom području a vatra nošena orkanskom burom nekontrolirano se širi u močvari.

Na terenu su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Metković i DVD Metković koji čuvaju požarište odnosno sprječavaju širenje vatre prema naselju. Kuće nisu ugrožene, premda se vatra nošena orkanskom burom guta trstiku i šaš.

- Osiguravamo rubove požarišta. Za sada nema nikakve opasnosti i nemamo informacija o štetama. Obiteljske kuće nisu ugrožene, naša postrojba je na terenu kontrolira situaciju - kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Metković, Jure Pilj.

Požari u močvari nisu nikakva neobična pojava u dolini Neretve. Čim zapuše bura neodgovorni pojedinci, piromani ili krivolovci pale trstiku i šaš pa se često zna dogoditi da močvara gori i po nekoliko dana.

Ekolozi i zaštitari prirode drže da je šteta nakon požara nemjerljiva za ptičji svijet delte Neretve, koji je ugrožen i bez požara, a vatra bi ga mogla potpuno uništiti, jer neodgovorni pojedinci zapale na stotine hektara trstike i šaša u dolini Neretve, koja je zaštićena Naturom 2000 i Ramsarskom konvencijom.

#METKOVIC#POžAR

Izdvojeno