ODMORI SE

Proljetni umor uglavnom traje oko dva tjedna, evo kako ga pobijediti zdravom prehranom i tjelovježbom

Piše Tihana Marović
1. travnja 2021. - 08:33

Proljetni umor često prate simptomi kroničnog umora, iscrpljenosti, glavobolje i smanjenih performansi. O čemu se zapravo radi? Riječ je o prilagođavanju našeg organizma na toplije godišnje doba.

Naime, s početkom proljetnih dana naš organizam se nakon hladnih mjeseci budi iz neke vrste malog zimskog sna i mora se prilagoditi novim okolnostima. Mijenja se cirkulacija, krvni tlak može varirati, a dolazi i do hormonalnih promjena u tijelu. Zbog dugog vremena smanjene sunčeve svjetlosti, tijelo još uvijek proizvodi melatonin, koji nas čini umornima.

U normalnim okolnostima proljetni umor traje oko dva tjedna, no može trajati i dulje. Želite li si pomoći evo prvih savjeta: potrebno je dovoljno sna, uravnotežena prehrana, te redovito kretanje na svježem zraku.

image
Važno je i zdravo se hraniti. Što više svježih namirnica punih vitamina i minerala pomoći će vam da dobijete više snage i energije i spriječite proljetni umor.

Jedna od čestih pojava je manjak vitamina D, do čega je dovelo manje sunca tijekom zimskih mjeseci. Njegov manjak može izazvati brzo umaranje, sklonost prehladama, depresivna raspoloženja, a u proljeće nam tog vitamina treba još i više. Stoga, budite što je moguće više vani, na dnevnom svjetlu.

Važno je i zdravo se hraniti. Što više svježih namirnica punih vitamina i minerala pomoći će vam da dobijete više snage i energije i spriječite proljetni umor.

Vitamini B poznati su i kao antistresni vitamini koji se bore protiv nervoze, bezvoljnosti i depresije. Vitamin C ima značajnu ulogu u imunološkom sustavu, ali u mnogobrojnim drugim procesima u organizmu, djeluje i kao antioksidans. Stoga, jedite što više svježeg voća i povrća, koji su najbolji izvori vitamina C. Vitaminima B bogati su jaja, orasi, kikiriki, grašak, krumpir, mahunarke, cjelovite žitarice i meso.

image
Proljetni umor traje oko dva tjedna, a želite li si pomoći evo prvih savjeta: potrebno je dovoljno sna, uravnotežena prehrana, te redovito kretanje na svježem zraku

Vitamin E, poznat je kao vitamin mladosti, važan je antioksidans i zaštitnik stanica. Zaslužan je za lijepu kožu i kosu i potiče zacjeljivanje rana. Ujedno pomaže koži u zaštiti od štetnog UV zračenja. Najviše ga ima u maslinovom i drugim kvalitetnim biljnim uljima, zatim orasima, bademima i orašastim plodovima, kao i u lisnatom zelenom povrću kao što su blitva i peršin.

Naravno, i svjež zrak i puno dnevnog svjetla također su važni protiv proljetnog umora. Dobro je što više se kretati. Osobe koje redovito vježbaju prolaze proljetni umor u manjoj mjeri. Trčite, brzo hodajte ili isprobajte nordijsko hodanje i potaknite dobro raspoloženje, izdržljivost i energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:27