StoryEditorOCM
Auto-motoGuma glavu čuva

Jeste li spremni izdvojiti ovu nevjerojatnu svotu novca za set najskupljih pneumatika koje možete montirati na vozilo

Piše R. R.
18. lipnja 2024. - 16:26

Gume su jako važan dio svakog automobila, njegov ključni dio u vožnji, ali i zaustavljanju. Sigurno ste mnogo puta čuli uzrečicu "guma glavu čuva" koja baš izravno upozorava na činjenicu koliko bi morali voditi računa o tome što imamo na kotačima vozila. U što smo ih "obuli" Gume su nevjerojatno evoluirale otkako je Robert William Thomson razvio pneumatsku gumu u 19. stoljeću, a naročito s uvođenjem sezonskih guma kao što su zimske gume, ljetne gume i gume za sva godišnja doba. Nova tehnologija guma trenutačno je usmjerena na to da gume budu sigurnije, više su orijentirane na performanse i čak ekološki prihvatljivije.

Danas postoji veća konkurencija nego ikad za velike marke guma. Više konkurencije znači više tehnološkog napretka. Gume koje kupujemo za naše automobile danas su skuplje nego što su bile prije nekoliko godina. Ali te cijene nisu ništa u usporedbi s cijenom najskupljih modela na svijetu.

Sigurno ste se puno puta zapitali koliko stoje one najskuplje gume i tko ih, na koja vozila, montira. Gledajući sve luksuzne limuzine i hiper-automobile jasno je da na njih ne idu obični pneumatici. Čak niti oni koji odgovaraju sezonskim zahtjevima.

Luksuzni brend Z Tires sa sjedištem u Dubaiju, je taj koji proizvodi najskuplje gume na svijetu. Jedinstveni dizajn kompanije uključuje mješavinu pravog 24-karatnog zlata i dijamanata. Bočne strane su ukrašene uzorkom šahovnice, a logo marke optočen je dijamantima. Njihov komplet vrijedi 600.000 dolara. Kompanija je 2016. godine gumu prodala na dobrotvornoj aukciji i tako osvojila titulu najskuplje gume prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Vrijedi spomenuti da su gume kreirane u dobrotvorne svrhe, a iznos dobiven od prodaje namijenjen je edukativnim aktivnostima lokalnog fonda Zenises (Genesis of zen).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 16:27