Među brojnim Goretinim hobijima su i motocikli
IVAN GORETA PRIKA DANAS SE BAVI WEB-MARKETINGOM

Pet godina sudio sam se s državom, dokazao sam im da nemam PTSP!

Foto Ahiva - Obiteljski album
27. travnja 2021. - 18:20

Priku su htjeli proglasiti nesposobnim zbog ratnih trauma, ali on to nikako nije želio prihvatiti. Zasigurno je jedini u Hrvatskoj koji je dokazao da nema PTSP. Nakon toga posvetio se uređivanju stranica Udruge veterana 4. gardijske brigade, zatim i drugih braniteljskih udruga, tako da trenutačno uređuje čak tridesetak portala

Kad je trebalo, Ivan Goreta Prika branio je Hrvatsku. Kao pripadnik 4. gardijske brigade obišao je mnoga ratišta na kojima se ispisivala novija hrvatska povijest.

No, kad je rat završio, Ivan nije zapao u letargiju i malodušnost, osjećao je da još puno toga može dati za Hrvatsku. U Blatu na Korčuli, gdje živi, pokrenuo je vlastiti biznis i počeo se baviti onim što zna i voli raditi – web-marketingom, prvenstveno izradom web-stranica. Tako su s njegovim potpisom nastale brojne web-stranice ustanova i udruga, a posebno je ponosan na web-stranice gardijskih brigada, koje svjedoče o njihovu ratnom putu i čuvaju povijest od zaborava za mlađe generacije.

Prika je rođen u Čavoglavama 1966. godine, ali se već kao dječak s majkom preselio na otok Korčulu, gdje je odrastao.

Iako je otočanin, nije zaboravio svoje rodno mjesto pa je tako u Domovinskom ratu jedno vrijeme bio pripadnik i 142. drniške brigade, na što je posebno ponosan. Ipak, većinu ratnog puta ostvario je kao pripadnik 4. gardijske brigade, dio koje je ostao i u miru, dizajnirajući i uređujući web-portal: www.4brigada-zng.hr.

Najbolje stranice

O Prikinu ratnom putu moglo bi se govoriti i pisati danima: vatreno krštenje doživio je na stonskom ratištu, ratovao je poslije na kupreškoj bojišnici, dubrovačkom ratištu, zadarskom zaleđu, sudionik je "Oluje" i "Maestrala II", a razvojačio se 24. prosinca 1995. godine.

Ipak, jedna epizoda iz njegove poratne biografije, kada je već bio razvojačen, ušla je u anale hrvatske vojne povijesti. On je, naime, jedini branitelj koji se godinama sudio s državom jer nije želio prihvatiti rješenje da ima PTSP. U Domovinskom ratu Goreta je lakše ranjen dva puta, ali nije iskoristio pravo na mirovinu. Država ga je htjela proglasiti nesposobnim zbog ratnih trauma i poslati ga na prisilno liječenje, ali on to nikako nije želio prihvatiti. Stoga je posebno ponosan i na ovu jedinstvenu pobjedu, jer je nakon petogodišnjeg procesa dobio presudu u kojoj je, za razliku od mnogih, zasigurno jedini u Hrvatskoj dokazivao i dokazao da nema PTSP.

Što se, pak, uređivanja službenih stranica Udruge veterana 4. gardijske brigade tiče, Ivan Goreta je izradio jednu od najboljih stranica braniteljskih udruga u Hrvatskoj. A kako se dobar glas daleko čuje, angažirali su ga i Vukovi iz Like, veterani 9. gardijske brigade (www.9gbr-vukovi.com), veterani 5. gardijske brigade – Sokolovi iz Vinkovaca (www.uv5gbr-sokolovi.hr) te brojne institucije, tako da trenutačno uređuje čak tridesetak portala.

Ističe da je perfekcionist u poslu pa tako stranice koje je dizajnirao stalno prati i svakodnevno ažurira.

Sve web-stranice s njegovim potpisom imaju oznaku digitalne pristupačnosti za osobe s invaliditetom. To je nova zakonska obveza koju mnogi web-dizajneri nastoje zaobići, ali Prika upravo inzistira na takvom rješenju, bez obzira je li u pitanju web gardijske brigade ili stranica Općine Blato, koju je povjerenik za informiranje ocijenio kao primjer kako trebaju izgledati i što trebaju sadržavati web-stranice jedinica lokalne uprave.

Papin blagoslov

Naš sugovornik je svoj hobi pretvorio u posao koji je objedinio u tvrtki "Tida", kojim se uspješno bavi godinama.

U međuvremenu se i doškolovao pa je tako završio školu za web-marketing, što svakodnevno primjenjuje kod izrade i vođenja web-stranica.

Na stranici svoje 4. gardijske brigade, na koju je itekako ponosan, nešto posebno upada u oko. Postavljena je interaktivna karta na kojoj su označeni grobovi pripadnika 4. gardijske brigade koji su položili svoje živote na oltaru domovine. Tako se u samo nekoliko klikova može doznati gdje je sahranjen poginuli branitelj, kad mu je godišnjica pogibije, kao i podaci iz njegove biografije i ratnog puta.

– To je korisno za izletnike, motocikliste i sve one koji posjećuju određena područja da znaju gdje je grob poginulog branitelja te da ga mogu i posjetiti – kaže nam Prika.

Osim toga, na stranici 4. gardijske brigade nalaze se, među ostalim, brojni videozapisi ratnih snimatelja, a Prika je digitalizirao kompletnu online monografiju od 468 stranica koju svatko može slobodno listati i upoznati se s ratnim putem 4. gardijske brigade.

Ipak najdraže priznanje koje je dobio za svoj rad je apostolski blagoslov pape Benedikta XVI. 2010. godine. Papino priznanje stiglo je za izrađenu web-stranicu župnog zbora "Stope" iz Blata na Korčuli.

– Ja sam vjernik i papino priznanje mi puno znači – kaže nam Prika, razvojačeni hrvatski branitelj koji strpljivo, kvalitetno i samozatajno radi na očuvanju istine najsvjetlije hrvatske povijesti – Domovinskog rata.

Posebna karta

Na stranici svoje 4. gardijske brigade, na koju je itekako ponosan, nešto posebno upada u oko. Postavljena je interaktivna karta na kojoj su označeni grobovi poginulih pripadnika brigade, s podacima iz njihove biografije i ratnog puta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:58