U moru ti je ka u materinoj utrobi, kažu veterani
Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade kao terapija

Ne tribaju nam tablete, u ronjenju nam je srića

Foto Božidar Vukičević/Cropix
27. travnja 2021. - 18:15

Četvrta je, osvojivši sve na kopnu što se od nje tražilo - profesionalno, prije nekoliko godina krenula u osvajanje beskraja podmorja - rekreativno. Slogan istaknut na ulazu u klupske prostorije 'Ja sam Pauk' znači - Ponosan Aktivan Uključen Koristan! Ime je to projekta za koji su iz fondova Europske unije dobili 1,8 milijuna

Prvi put sam zaronio na tečaju prošle godine, prije toga sam se u podmorje spuštao samo na dah. E u moru ti je ka u materinoj utrobi, kad te čuva, mazi, pazi... Osjećaš se ka u bezvremenskom prostoru. I čim si izaša želiš se vratit u okrilje nesputane slobode – pjesnički nadahnuto ispričao nam je svoja prva ronilačka iskustva Zdravko Ćurković (58), tajnik Udruge veterana Četvrte gardijske brigade. A radi se o tome da je Četvrta, osvojivši sve na kopnu što se od nje tražilo - profesionalno, prije nekoliko godine krenula u osvajanje beskraja podmorja - rekreativno!

"Četvrtaši" su, naime 2016. godine osnovali Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade, a u međuvremenu su dobili klupski prostor na Žnjanu, gdje smo ih sve i zatekli, jer je počela nova sezona tečajeva i škole ronjenja, a njihova djelatnost je terapijska i rehabilitacijska.

Jedini sportaši

- Ekipa iz Četvrte koja je dotad djelovala u ronilačkom klubu Hvidre odlučila je osnovati svoj klub. Budući da Udruga veterana Četvrte nije po statutu imala opciju sportskih djelatnosti, registriran je ronilački klub kao zasebna udruga s pravom korištenja imena Četvrte gardijske brigade. Prvi predsjednik je bio Damir Banić, a Aljoša Barbarić, Boran Martić, Marin Vrgoč i drugi članovi naše veteranske udruge pridonijeli su ronilačkim iskustvom – započinje priču Ćiro Ugrin (52), predsjednik kluba od 2017. godine.

Kaže nam da su prije tri godine pokrenuli projekt terapijskog ronjenja za hrvatske branitelje i ratne invalide Domovinskog rata te članove njihove obitelji, a nakon konzultacija s Razvojnom agencijom Split uspješno su se prijavili na EU-projekt iz kojeg su dobili sredstva za djelatnost i opremu.

- Na temelju tog projekta aplicirali smo i dobili prostorije za klub na splitskom Žnjanu i preuredili šezdesetak kvadrata i okoliš nekad zapuštenog skladišta. Naše buduće prostorije bit će također na Žnjanu, a u sklopu budućeg uređenja prostora Trstenik-Radoševac. Zanimljivo je da smo bili jedini sportski klub na sastanku o budućnosti Žnjana s gradskim vlastima, svi ostali bili su ugostitelji, a radi se o sportsko-rekreacijskoj zoni – primjećuje Ugrin, dodavši da klub zasad okuplja 107 članova, od čega je 48 ronioca.

Članstvo se dijeli na redovne i pridružene. Redovni su pripadnici 4. Gbr i imaju pravo odlučivati na skupštini, a pridruženi su članovi obitelji i prijatelji. Kako se klub bude razvijao očekuju, da će objediniti članstvo.

- Naši korisnici su branitelji koji boluju od različitih zdravstvenih problema nastalih kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu. More kao medij ne poznaje ograničenja i baš tako se osjećaju i svi koji su prvi put zaronili bez obzira na fizička oštećenja, a trudimo se i oko njihove resocijalizacije. Radimo i sa psihologinjom koja je zaposlena na EU projektu i koja održava individualna savjetovanja i grupne radionice za sve branitelje i članove njihovih obitelji.

Planovi su nam ambiciozni, ipak smo mi Četvrta! Želimo izrasti u referentni ronilački centar kakvog Split nema. Već smo proširili suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Sveučilištem, studijem za forenziku na temu očuvanja podmorske baštine. Prijavili smo se i na natječaj za projekt s Institutom za oceanografiju i ribarstvo, gdje smo se povezali s dr. Perom Tutmanom; angažirani smo i u ekološkim akcijama, već smo sudjelovali u četrdesetak čišćenja podmorja, a ambicija nam je i nabaviti svoj brod koji će pridonijeti razvoju kluba.

Druga karijera

Ponosni smo na uspostavljenu suradnju s Odjelom za obuku ronitelja HRM-a, koji je jedan od najboljih obučnih centara na Mediteranu! Također, tu je i koncept druge karijere za pripadnike MORH-a, koje nakon njihova umirovljenja očekujemo u našem Klubu da isti i doprinesu razvoju Kluba sa svojim stečenim vještinama i znanjima - objašnjava Ćiro Ugrin.

Slogan istaknut na ulazu u klupske prostorije "Ja sam Pauk", inspiriran je imenom "Pauci" pripadnika Četvrte gardijske brigade, a proširen znači - Ponosan Aktivan Uključen Koristan! Ime je to projekta čiji je nositelj Udruga, a partner je ronilački klub, za koji su iz fondova Europske unije dobili 1,8 milijuna iz Europskog socijalnog fonda, sufinanciranog u 100-postotnom iznosu.

Voditelj projekta je Robert Šarić (28) i kaže nam da je cilj terapija i resocijalizacija braniteljske populacije i njihovih obitelji.

- Važno je naglasiti da su radionice terapijskog ronjenja namijenjene općoj braniteljskoj populaciji i članovima njihovih obitelji, a organizirat ćemo ih ukupno 40 pod vodstvom stručnih instruktora ronjenja i psihologinje. Iz ukupno dobivenih sredstava 148 tisuća kuna uloženo je u ronilačku opremu.

Nositelj projekta Udruga veterana 4. Gardijske brigade nabavila je kombi s rampom za prijevoz osoba s invaliditetom u vrijednosti 292 tisuće kuna te su zaposleni vozač i medicinska sestra u pratnji. Kombi vozilom prevozimo branitelje do zdravstvenih ustanova na cijelom području Hrvatske – navodi Šarić, dok koordinatorica na projektu Ana Marija Glavota ističe da je projekt započeo 5. veljače 2020. i trajat će do 5. veljače 2022. godine.

Zdravko Ćurković, tajnik Veterana Četvrte, dodaje da je bila značajna i potpora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u povlačenju EU-sredstava.

- Možemo biti ponosni jer smo jedna od rijetkih udruga koja djeluje na ovaj način. Iskustva branitelja s različitim invaliditetima koji sudjeluju na terapijskim radionicama ronjenja redom su pozitivna, stoga možemo reći da se plan ostvaruje – smatra Ćurković.

Ne misliš na ništa

Aljoša Barbarić (49) je dopredsjednik kluba i veteran Četvrte, koji se odavno zaljubio u ronjenje, prve zarone napravio je kod braće Ergović, četiri godine radio je u nautičkom centru na Mljetu, a instruktor je od 2005. godine.

- Dvista, trista dana godišnje biti u moru moja je najveća radost. Kad je rat završio, jedan psihijatar mi je rekao: Ne uzimaj tablete nego se zabavi nečim što ti pričinja radost. I ja sam se našao u moru i podmorju. U moru su svi asimilirani, svi su jednaki, a svijet podmorja, spokoja i ljepote je mjesto na kojem su svi jednaki i svi imaju jednaka prava – smatra Barbarić.

Ne možemo ne zapaziti da naši sugovornici, ratni veterani, jednostavno zacvrkuću od sreće i milinja kad dođemo na temu podmorja i njihove rekreacije!

U klubu je rođendan došao proslaviti Zoran Gaćeša (51), jedan od rijetkih veterana Četvrte koji je još u aktivnoj službi u HV-u. Cijeli život bavi se borilačkim vještinama, full contactom i kick boxingom, te je završio padobransku obuku u Šepurinama kod Zadra. Ali pod more nije išao, osim s maskom i puvalicom.

- Prošle godine zaronio sam prvi put i završilo je tako da me se nije moglo istirat iz mora. Svaki dan ih ganjam da idemo ronit, rekreativno ili neka akcija čišćenja, bilo šta. Kako nećeš, ideš doli i ne misliš na ništa nego kako ti je lipo. A tek kad sam ima prvi noćni skok, uzbuđen ka malo dite. Osim toga volin doć ovde u klupske prostorije, glavni san oko cvića – smije se Gaćeša.

Radionice

Radionice terapijskog ronjenja namijenjene su općoj braniteljskoj populaciji i članovima njihovih obitelji, a organizirat ćemo ih ukupno 40 pod vodstvom stručnih instruktora ronjenja i psihologinje

Život u moru

Dvista, trista dana godišnje biti u moru, moja je najveća radost. Kad je rat završio, jedan psihijatar mi je rekao: Ne uzimaj tablete nego se zabavi nečim što ti pričinja radost. I ja sam se našao u moru i podmorju, kaže Aljoša Barbarić

Terapijski pristup

Psihologinja Marina Sarić (28), koja je stručna potpora u projektu, navodi da je ronjenje relativno nova vrsta terapijskog pristupa u resocijalizaciji i rehabilitaciji branitelja, kao i ostatka populacije, koja je izložena povišenim razinama stresa, koja opušta i smanjuje stres, osobe se osjećaju lagano i bezbrižno.
- Provodimo anketiranje sudionika pri uključivanju u aktivnost, kao i neposredno prije i nakon zarona, čime dobivamo vrijedne podatke o iskustvima sudionika u ovom novijem području terapijskog rada, što nam postavlja temelje za potencijalna buduća istraživanja na ovu tematiku. Dosadašnje reakcije uključenih sudionika su iznimno pozitivne i gotovo svi sudionici izražavaju želju za ponovnim dolaskom na radionice - kaže Marina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:52